trešdiena, 2012. gada 6. jūnijs

KARALIENES BALTĀS ŠOKOLĀDES UN RABARBERU TARTLETES



Šodien, protams, nav pasaulē populārāka ziņa par Diamond Jubilee - Viņas Majestātes Karalienes Elizabetes II sešdesmit valdīšanas gadu svinībām. Godinot sievieti, kas visu savu dzīvi pavadījusi stingrās britu tradīciju važās, pagatavošu tea time saldumiņu. 

Dženija Linforda (Jenny Linford) grāmatā The London cookbook apraksta, ka ļoti iemīļoto tējas dzeršanas paraduma ieviešanos var izsekot kopš 19.gadsimta pašam sākuma, un tā tiek piedēvēta Bedfordas hercogienei Annai. Lai sevi spēcinātu garajā laika posmā starp lenču un vakara maltīti, hercogiene esot norīkojusi savus kalpotājus vēlā pēcpusdienā uzsūtīt no virtuves tējas krūzi ar mazu gardumu. Tējas dzeršanas paraža ar gardām sviestmaizēm vai kūkām kļuva populāra aristokrātiskajās un smalkajās aprindās un izvērtās sievišķīgā mājas rituālā, ko rotā porcelāna un sudraba tējas piederumi.

Tartletes neitrālais pamats no trauslas un nesaldas smilšu mīklas izceļ pildījumu. Savukārt pildījuma būtība ir smalka garšu saspēle un produktu kvalitāte. Pildījumu gatavo no kvalitatīvas baltās šokolādes, kas labi kūst. Būtiski, lai šokolāde kūstot nesadalītos sastāvdaļās vai neveidotu graudainus kunkuļus. Baltā šokolāde apvienojumā ar saldo krējumu veido treknu un sātīgu krēmu, tādēļ es izvēlējos piešķir tam ingvera niansi, kas ne tikai to vieno ar rabarberu, kas ir piesūcies ar ingvera aromātu, bet arī nomāc šķebīgumu, tieši tāpat kā rabarbera skābums. Rabarbeberus sautē mīkstus cukura un ingvera sīrupā, tomēr tiem jāsaglabā patīkams skābenums.
















300g rabarberi (divi brangi rabarberu kāti)
150g cukurs
5cm garš ingvera saknes gabals

pamatnes mīklai:
225g milti
110g auksts sviests (tikko kā no ledusskapja)
1 vidēja lieluma ola
1 ēdamk. pūdercukurs

pildījumam:
200g baltā šokolāde
125ml saldais krējums
5cm garš ingvera saknes gabals

Vispirms gatavo pamatnes mīklu. Bļodā sajauc miltus ar cukuru. Sviestu sagriež gabalos un iejauc sausajos produktos līdz veidojas drupačaina mīkla. Tajā iemaisa olu, mīklu izmīca līdz viendabīgai konsistencei un saveļ bumbā, pārklāj ar pārtikas plēvi un vismaz 2 stundas liek atpūsties ledusskapī. Tikmēr rabarberus nomizo un sagriež 5 cm garos gabalos. Liek cepampannā uz cepampapīra, pārber ar cukuru un uzrīvē ingveru, un visu kārtīgi izmaisa. Tikko kā sāk atdalīties sula, uzliek vāku vai cieši nosedz ar foliju. Cep 180C līdz tie mīksti, bet vēl nav zaudējuši formu (apmēram 15 min.). Izceptus saliek caurdurī un notecina lieko šķidrumu.

Ingvera gabalu nomizo un sagriež gabalos. Kastrolī liek ingveru un saldo krējumu, uzvāra un uz lēnas uguns turpina vārīt vēl 10 minūtes. Kastroli noņem no uguns, izvelk ingvera gabalus un karstajā saldajā krējumā izkausē gabalos salauztu šokolādi, enerģiski to maisot. Kastroli ar pildījumu atstāj atdzist un sastingt.

No ledusskapja izņem mīklu un uz ar miltiem apbērtas darba virsmas izrullē apmēram 2 milimetru biezumā. Izspiež mīklas aplīšus un tos liek mafinu pannā. Mīklu sadursta ar dakšu, lai tā cepoties neveido gaisa burbuļus. Pannu liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un 180C cep aptuveni 15 minūtes vai līdz kamēr pamatnes kļuvušas zeltainas. Tās atdzesē.
Un visbeidzot montāža. Atdzisušās pamatnes pilda ar sastingušo baltās šokolādes krēmu un dekorē ar rabarberu.

Pasniedz ar tasi Lady Grey tējas, lai gan man bija saglabājusies īsti karaliska tēja Twinings Royal Wedding Commemorative blend - baltā tēja, kas bagātināta ar bergamotu un rožu pumpuriem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru