trešdiena, 2012. gada 27. jūnijs

ZEMEŅU UN BAZILIKA SIERA KŪKA



Īsā teorija par siera kūkām - tās mēdz būt divu veidu - ceptās un stindzinātās. Un šoreiz  par pēdējām. Stindzinātās kā termiski neapstrādātas saglabā pievienoto produktu svaigo garšu, tāpēc parasti tās gatavo ar daudz vairāk piedevām, neierastākās kombinācijās, krāsainākas, un izmantojot produktus, kas nepanes augstas temperatūras (piem., zaudē/maina krāsu utml.). Šīs receptes oriģināls ir meklējams kādā ļoti senā Labu apetīti! žurnālā, kas man bija saglabājies izkopētā veidā. Tomēr tas mani īsti neapmierināja, un recepte vairākas reizes ir pārveidota, saglabājot no sākotnējās vairs tikai zemeņu un bazilika savienojumu ar krējumsieru. Bildēs redzamā vēl nav ideālā recepte, bet turpmāk aprakstītā ceru, ka tāda būs. Galvenais virtuves piederums kūkas pagatavošanā - blenderis.

Pamatnei:
50g cepumi Selga
50g kešjū(Indijas) rieksti
75g sviests

Pildījumam:
750g Mascarpone krējumsiers
110g cukurs (lieli saldummīļi droši palielina cukura daudzumu)
bunte baziliks
500g zemenes
20g želatīns
30-50g gaišais rums
zemenes kūkas dekorēšanai






Iepriekš tika uzskaitītas kopējās pildījuma sastāvdaļu mērvienības. Ņemot vērā, ka pildījumam ir divas kārtas - apakšājā ir biezāka zemeņu kārta un virs tās plānāka bazilika kārta, un abas kārtas jāgatavo atsevišķi, tad tagad uzskaitīšu sastāvdaļu mērvienības katrai kārtai. Nekas nav sarežģīts, būs nepieciešamas divas bļodas, kur atsevišķi tiek gatavota zemeņu un bazilika kārta. Želatīnu iepriekš nepieciešams uzbriedināt un izkausēt ūdens peldē. Ja nav iedvesma niekoties, želatīnu sverot un dalot, visu želatīnu uzbriedina un izkausē, pēc tam to sadala pēc vienkāršas metodes - 3 karotītes zemeņu kārtai, 1 karotīte bazilika kārtai, 3 karotītes zemeņu kārtai, 1 karotīte bazilika kārtai, utt. līdz viss želatīns sadalīts. Ruma vietā kūkai var pievienot citu alkoholu (Malibu), bet alkohola pievienošana ir ļoti ieteicama, jo tā izceļ un pastiprina kā zemeņu, tā bazilika garšu.

Zemeņu kārtai:
500g Mascarpone
500g zemenes
75g cukurs
15-25g rums
5g želatīns

Bazilika kārtai:
250g Mascarpone
bunte baziliks
35g cukurs
15-25g rums
15g želatīns

Blenderī liek visas zemeņu kārtas sastāvdaļas, izņemot želatīnu, kuru uzbriedina un izkausē ūdens peldē, un sablenderē viendabīgā masā. Pēc tam blenderī liek visas bazilika kārtas sastāvdaļas, izņemot želatīnu, kuru uzbriedina un izkausē ūdens peldē, un sablenderē viendabīgā masā. Abās masās iejauc nepieciešamo mēru izkausētā želatīna. Gatavo kūkas pamatni - blenderī liek cepumus un riekstus un blenderē līdz iegūst smalkas drupačas. Izkausē sviestu un to iemaisa drupačās līdz veidojas viendabīga masa, kuru ieklāj kūkas formas pamatā, kārtīgi nolīdzinot un piespiežot. Virs pamatnes klāj zemeņu masu. Kūkas formu uz 10 minūtēm ieliek saldētavā, lai zemeņu kārta sāk nedaudz stingt. Izņem no saldētavas un zemeņu  kārtai pa virsu klāj bazilka masu, nolīdzinot kūkas virspusi. Liek ledusskapī sastingt vismaz 3 stundas. Kūkas virsu dekorē ar svaigām zemenēm.

 


 


Lai kā arī es centos ķert saulstariņus, Latvijas daba šovasar ir nepielūdzama. Visās bildēs ir viena un tā pati kūka vienā un tajā pašā stundā.





1 komentārs: