svētdiena, 2012. gada 30. septembris

CIDONIJĀS CEPTAS BUTES




Butēm izteiktu garšu piešķir cidonijas, ko latviski nepareizi dēvē par aivām (Cydonia oblonga, angliski - quince, franciski - coing, spāniski - membrillo).  Es izmantoju ļoti tipisku spāņu produktu - dulce de membrillo - pastas konsistences cidoniju ievārījumu, bet var izmantot arī parastu cidoniju ievārījumu vai arī cidoniju sīrupu.

5 butes
olīveļļa
buntīte timiāns
sumaks
baltie pipari

Mērcei:
70g dulce de membrillo
7 ēdamkarotes sojas mērce
1 ķiploka daiviņa

Butes izķidā un vēderus piebāž ar timiāna zariņiem. Cepešpannu izklāj ar foliju un dāsni iesmērē ar olīveļļu. Mērcei abas sastāvdaļas sajauc viendabīgā konsistencē un pievieno izspiestu ķiploka daiviņu. Butes liek uz cepešpannas un pārlej ar mērci, un pārber ar sumaku un maltiem pipariem. Zivis pārklāj ar foliju un cep 180 grādos apmēram 25 minūtes.
 
Ceļot galdā, vienai butes pusei novelk ādu un pārlej ar mērci. Piedevās pasniedz kartupeļu un pastinaku biezeni. Pasniedz ar atdzesētu Chardonnay Reserva (2010) no Maycas del Limarí. Vīns ir nedaudz tipisks Chardonnay no Čīles "jaunajiem ziemeļu reģioniem", konkrēti šis no Limarī ielejas.  Vīns ir zeltainā krāsā. Smaržā jūtami tropiskie augļi ar izteiktu cidoniju un papaiju dominanti. Arī garšā dominē tie paši augļi un ilgu brīdi liekas, ka vīns būs off dry kategorijā. Tomēr tas ir labi sabalansēts, malolaktiskā fermentācija un daļēja nogatavināšana ozolkoka mucās tam ir piešķīrusi apaļumu. Nobeigumā vīnam parādās pietiekams skābes līmenis un tam ir sausa pēcgarša ar viegli sāļi minerālām (kālija) notīm.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru