ceturtdiena, 2012. gada 8. novembris

SALAKAS AR SAULĒ KALTĒTU TOMĀTU PESTO EN PAPILLOTE




Ar salakām atkal esmu atgriezusies pie cepšanas en papillote - cieši noslēgtā pergamenta vai cepamā papīra sainī. Tā ir ātra un vienkārša, turklāt mazām zivīm ļoti draudzīga cepšanas tehnika - zivis neizjūk, nesamirkst eļļā un nav izvārtītas biezā miltu kārtā, turklāt izceptas tās lieliski saglabā sulīgumu. Pirms cepšanas salakas ierīvē ar garšvielu mērcīti un atstāj atpūsties, lai garšvielas nedaudz savelkas, jo cepšanās laiks tam ir pārāk īss. Man labāk patīk mitri vai šķidri garšvielu maisījumi, un es ļāvos otrajam garšu eksperimentam, kas sanāca Vidusjūras stilā, kur galvenie akcenti ir saulē kaltētu tomātu pesto, ķiploks un timiāns. Bērzu sulu sīrupu var karsēt katrs pats, bet lielisku produktu gatavo Linards Liberts no www.sula.lv, un šajā receptē to var aizvietot ar balzamiko glazūru. Maldonas dūmu sāls lieliski sader ar bērzu sulu sīrupu, piešķirot zivīm viegli dūmakainu noti.
 



 

salakas
šļuka baltvīns
Maldonas dūmu sāls un baltie pipari
maza buntīte timiāns
ķiploka daiviņas
garšvielu mērcei - 2 ēdamk. saulē kaltētu tomātu pesto, 1 ēdamk. grenadīns, 2 ēdamk. bērzu sulu sīrups vai balzamiko glazūra

Salakas izķidā un tām nogriež galvu. Gatavo garšvielu mērci, viendabīgi sajaucot visas sastāvdaļas, pagaršo un pielabo pēc gaumes, lai būtu sabalansēta un bagātīga garša. Salakas ieberž ar garšvielu mērci, vēderus vēl papildus sasāla un piebāž ar timiāna zariņiem. Kārto uz cepampapīra tā, lai varētu satīt stingri noslēgtā sainī. Atstāj uz stundu savilkties. Salakām pārlej šļuku baltvīna, pārber ar ļoti plānās šķēlēs sagrieztām ķiploka daiviņām un sāli un pipariem un satin stingri noslēgtā sainī, ko liek uz cepampannas. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos 15 minūtes.
Ceļ galdā ar kartupeļu biezeni, kartupeļu un pastinaku biezeni vai kartupeļu un melnsaknītes biezeni. Pasniedz ar atdzesētu (8 līdz 10 grādi) Beronia, Viura 2011, DOC Rioja.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru