sestdiena, 2012. gada 31. marts

AMLU (AMLOU, AMALOU)



Marokāņu saldais dips, kura sastāvdaļas ir vietējās dabas veltes - argana eļļa, mandeles un medus. Amlu ir tas produkts, kuru gatavo ikkatrā argana eļļas kooperatīvā, bet tas ir samērā grūti iegādājams ārpus Marokas. Amlu pagatavošana mājās nav ne sarežģīta, ne laikietilpīga. Jāatceras, ka kulinārijā un kosmētikā lietojamā argana eļļa nav viena un tā pati un tās ir savstarpēji neaizstājamas. Kosmētikā izmantojamo eļļu iegūst no neapstrādātiem riekstiem un tās garša ir ļoti rūgta, savukārt kulinārijā izmantojamo eļļu iegūst no grauzdētiem riekstiem, kas eļļai piešķir sviestaini riekstaino garšu. Šai receptei nepieciešams šķidrs medus. Autentiskākai garšai var izmantot apelsīnziedu, timiāna vai eikaliptu medu, bet der jebkurš medus. Mandeles tradicionāli tikušas smalcinātas piestā, bet mūsdienīgākā izpildījumā var malt gan gaļas mašīnā, gan blenderī.

200g grauzdētas mandeles
180ml argana eļļa
50-100ml medus

Mandeles viegli apgrauzdē cepešpannā, atdzesē un samaļ. Pievieno argana eļļu un medu, tā daudzumu variē atkarībā no vēlamā salduma. Visu kārtīgi samaisa un pilda hermētiski noslēgtā traukā. Uzglabā ledusskapī. Pasniedz pie dažādajām marokāņu pankūkām (msemen, beghrir, meloui), var ziest uz maizes vai grauzdiņiem.

Attēlā redzamais amlu pirkts Coopérative Afoulki Ait baamrane Mesti, No 5 Amicale Ennasr, Centre Mesti Province de Sidi Ifni, tel. 0661472433, 0668392010, epasts copyrighttafoulki@gmail.com

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru