svētdiena, 2012. gada 1. aprīlis

SOPAIPIJAS (SOPAIPILLAS)

Sopaipijas ir labākais no čīliešu virtuves, daļa no čīlietības. Eļļā fritēti ķirbju mīklas izstrādājumi, pasniegti ar pebre, sinepēm vai garšvielu sīrupu. Sopaipijas, iemērktas garšvielu sīrupā - sopaipillas pasadas, kas, peruāņu mājsaimnieču (nanas peruanas) ceptas, jau pa gabalu smaržo lietainajās Čīles ziemas dienās. Savukārt pasniegtas ar pebre vai sinepēm, tās ir populāra ātrā uzkoda ielu stendos. Šī ir viena no manām retajām receptēm ar glāzi kā pamatmērvienību, kuru neesmu pārvērtusi parocīgākās mērvienībās. Ar glāzi tiek uzskatīts 240ml tilpums, bet itin viegli var izmantot citu tilpumu, attiecīgi adaptējot sviesta un cepamā pulvera daudzumu. Oriğinālajā receptē izmanto rūpnieciski ražotus miltus ar tiem jau pievienotu cepamo pulveri, un es aprēķināju, ka optimāli būtu pievienot 1 tējkaroti cepamo pulveri uz 3 ½ glāzēm visparastāko kviešu miltu. Cepamais pulveris sopaipijas dara čaganākas, bet man netīk izmantot cepamo pulveri, un rezultāts arī bez tā ir lielisks.

Mīklai:
1 glāze ķirbja biezenis
3 ½ glāzes milti
½  glāze piens
3 ēdamk. izkausēts sviests
2 tējk. cukurs
1 tējk. cepamais pulveris – pēc izvēles
Šķipsna sāls
Eļļa cepšanai

Garšvielu sīrupam:
2 gab. chancaca (cukurniedru pārstrādes blakusprodukts) vai 1glāze nerafinēts cukurniedru cukurs
3 standziņas kanēlis
1 tējk. krustnagliņas
1 mazs bio apelsīns (gan miziņa, gan sula)
¾ glāzes ūdens

Vispirms sagatavo ķirbi. Vislabāk izvēlēties miltainās, labi šķīstošās šķirnes. Gatavo vai nu biezeni, vai cep cepeškrāsnī. Biezenis sanāks ātrāk, bet prasīs vairāk uzmanības. Biezenim ķirbi nomizo, izņem sēklas un ap tām esošās staipīgās daļas, sagriež mazos gabaliņos. Liek katliņā, pielej mazliet ūdeni un uz lēnas uguns sautē. Laiku pa laikam apmaisa. Kad ķirbis mīksts un sāk izjukt, sautēšanu pārtrauc, ļauj nedaudz atdzist un izberž caur sietu vai sablenderē. Cepot cepeškrāsnī, ķirbi (saprātīga izmēra) pārgriež uz pusēm un liek cepampannā uz ar eļļu ietaukota cepampapīra ar griezuma vietu uz leju. Cep 180° C apmēram stundu. Cepšanas ilgums atkarīgs no ķirbja šķirnes un izmēra. Kad ķirbis mīksts, varbūt arī nedaudz sadudzis, to izņem no cepeškrāsns un nedaudz atdzesē. Ar karoti no ķirbja izkasa mīkstumu un izberž caur sietu vai sablenderē. Receptei nepieciešams 240ml biezeņa, bet pāri palikušo biezeni iesaku saporcijot un sasaldēt.

Gatavo sīrupu. Katliņā ūdenī izkausē chancaca/cukuru, pievieno kanēli, krustnagliņas, apelsīna miziņu un sulu, uz lēnas uguns vāra 5-7 minūtes. Ja sīrupu vēlas aromātiskāku var pievienot tējkaroti apelsīnziedu ūdens.

Gatavo mīklu.  Bļodā samaisa visas sausās sastāvdaļas, pievieno izkausēto sviestu un ķirbja biezeni, samaisa. Pa daļām pievieno ūdeni līdz veidojas viendabīga mīkla, turpina mīcīt līdz mīkla kļūst elastīga. Uz darba virsmas, kas apbērta ar miltiem, mīklu izrullē 0,5 cm biezumā, ļauj mīklai 5 minūtes atpūsties, tad ar apaļu formiņu (7-10 cm diametrā) izspiež aplīšus, un tos 3-4 vietās sadursta ar dakšiņu, lai cepoties neveidojas gaisa burbuļi.

Cep lielā eļļas daudzumā no abām pusēm vai fritē līdz sopaipijas kļuvušas zeltainas. Lieko eļļu nosusina uz papīra dvieļa. Pirms pasniegšanas uz pāris minūtēm ieliek sīrupā un uzvāra. Pasniedz siltas ar sīrupu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru