pirmdiena, 2012. gada 30. aprīlis

TONKAS PUPIŅA




Google meklētāja rezultāti latviešu valodā atrod ierakstus par tonkas pupiņas aromātu galvenokārt parfimērijai veltītajās lapās. Tā, piemēram, tonkas pupiņas aromātu var baudīt uz savas ādas, smaržojoties ar  Chloé Intense, Kenzo Indigo Women, Lolita Lempicka, Bvlgari Jasmin Noir un Guerlain Shalimar Parfum Initial. Tomēr, lai pa īstam sasmaržotu un arī izgaršotu tonkas pupiņu būs jādodas uz garšvielu veikalu. Tās smarža ir nedaudz mistiska un hipnotizējoša.


Vizuāli tonkas pupiņa izskatās kā melna iegarena sēkla ar sačervelējušos mizu. Tonkas pupiņa ir iedzimtā Dienvidamerikas lietusmežos franču Gajānā. Pupu dzimtas tropu koks ar latīnisko nosaukumu Dipteryx odorata nogatavina ovālus, mango līdzīgus augļus ar vienu sēklu. Nogatavojies, auglis nokrīt uz zemes, kur tos savāc un aptuveni gadu kaltē. Bet ar to tonkas pupiņu ievākšana nebeidzas, jo šādā stāvoklī pupiņas ir rūgtas, tāpēc  tās tiek nogatavinātas, mērcējot vienu dienu rumā un pēc tam izkaltējot. Tieši mērcēšana pupiņā atbrīvo kumarīnu, un tā kristāli kļūst redzami zem epidermas slāņa, kamdēļ pupiņas izskatās kā apsarmojušas vai noputējušas. Visvairāk pupiņas tiek kultivētas Nigērijā, Venecuēlā un Brazīlijā.

Pupiņai ir salda smarža, kas atgādina vaniļas, mandeļu un kanēļa sajaukumu. Pupiņu ēdienam pierīvē pēdējā brīdī, lai maksimāli saglabātu tās delikāto aromātu. Izmanto krēmiem un mērcēm uz olu bāzes un citiem olas bagātīgi saturošiem ēdieniem – majonēzei, Holandes mērcei, bearniešu mērcei (sauce béarnaise), suflē, crème pâtissière, crème anglaise, crème brûlée, saldējumam, sabajonam (sabayon), pankūku mīklai, flānam, biskvītu mīklām, smilšu mīklas un citiem cepumiem, kā arī augļu salātiem. Garšo labi savienojumā ar šokolādi, rumu, kokosriekstiem, valriekstiem un kastaņiem. Tonkas pupiņas pastiprina biezeņu garšu - kartupeļu, saldo kartupeļu, melnsaknīšu, ķirbju;  tā bagātina čatniju un ievārījumu garšu. Ar tonkas pupiņu aromatizē arī cukuru līdzīgi kā ar vaniļas pāksti.

Mans pēdējā laika favorīts ir jūras ķemmīšu karpačo pārslacīts ar olīveļļu un tonkas pupiņu.

1 komentārs: