sestdiena, 2012. gada 14. aprīlis

KANTUČI (CANTUCCI)



Toskāna visbiežāk saistās ar supertoskāniešiem, bet Toskāna ir izcelsmes vieta arī pavisam cita stila vīnam - Vin Santo, kas man neapšaubāmi saistās ar divām lietām – kantuči un Lieldienām. Kantuči ir sausiņcepumi, kas bagātināti ar citrona miziņu un mandelēm. Cepumiem mandeles jāizvēlas pēc iespējas svaigākas un mīkstākas, jo pārāk izkaltušas mandeles būs grūti gan sagriezt, gan sakost. Kantuči ir cēlušies Prato komūnā Toskānā, tāpēc tos dēvē arī par biscotti di Prato.  Šī ir viena no retajām receptēm, kurās es atļaujos pievienot cepamo pulveri bez alumīnija piedevas (Rumfold), jo pretējā gadījumā cepumi ir tik cieti, ka der tikai zobu izlaušanai. Kantuči pagatavošanas īpašā tehnika ir divreizēja cepumu cepšana.

 
2 olas
1 olas dzeltenums
100g cukurs
200g milti
25g sviests
140g mandeles
½ tējk. cepamais pulveris
Rīvēta miziņa no puscitrona

Vispirms sakuļ olas un olu dzeltenumu ar cukuru līdz virspusē parādās baltas putiņas. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un citrona miziņu un lēnām iemaisa olu masā, pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu un samīca mīklu. Mīklā iemīca mandeles un uz stundu liek atpūsties ledusskapī. Mīklai būtu jāsanāk nedaudz mīkstākai kā smilšu mīklai.

Mīklu sadala divās daļās, un no katras daļas izveido garu kukulīti. Abus kukulīšus liek uz ar cepampapīru klātas plāts un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180°C 20 minūtes.  Pirmajā cepšanā svarīgākais, lai kukulīši nekļūtu brūni. Kad tie jau kļūvuši tumšā zelta krāšā, plāti izņem no cepeškrāsns un kukulīšus sagriež 1cm platās šķēlēs. Griešana veiksies, ja to darīs ātri, pārliecinoši un ar ļoti asu nazi. Sagrieztās šķēles liek uz pannas guļus, tas ir, ar vienu griezuma pusi uz leju un turpina cept 180°C 7-9 minūtes līdz cepumu maliņas kļūst gaiši brūnas.


Pasniedz ar labi atdzesētu Vin Santo jeb tulkojumā - svēto vīnu, kas ir rozīņu stila desertvīns darīts no Trebbiano un Malvasia šķirnes vīnogām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru