piektdiena, 2012. gada 6. aprīlis

LIELĀS PIEKTDIENAS ROZĪŅU BULCIŅAS (HOT CROSS BUNS)




Dižciltīgās vai vienkāršās rozīņu bulciņas? Britu klasika laikam jau ir vienkāršas rozīņu bulciņas, bet ar dižciltīgu pagātni. Bulciņas ar nosaukumu hot cross buns rakstītajos avotos pirmoreiz minētas 1733.gadā. Ikdienā ceptas kā glazētas žāvētu augļu (ķiršu, dateļu, aprikožu,  dzērveņu) bulciņas, bet Lieldienās tiek dekorētas ar krustu. Lai arī krustu saista ar kristietību, tomēr vēstures avoti norāda, ka ar krustu dekorētas žāvētu augļu bulciņas no ūdens un miltiem ēduši gan sakši, gan romieši. Neticīgie to uztvēruši kā simbolu četrām mēness frāzēm – pagānu dievībām.. Savukārt 16.gadsimtā ļaudis ticēja, ka bulciņām piemīt pārdabiskas spējas un, nobažījusies karaliene Elizabete I pieņēma likumu, ierobežojot to ēšanu ar Lieldienām, Ziemassvētkiem un bērēm. Lai arī mūsdienās ierobežojumi vairs nepastāv, un bulciņas tiek ceptas cauru gadu, tik un tā daudzi ļaudis gaida Lielo piektdienu, lai tās celtu galdā.
Saldena un garšvielām bagāta mīkla veido pūkainu tekstūru, tajā pašā laikā bulciņām ir stingrs saturs, ko atdzīvina rozīnes. Lielākajā daļā uzticamu recepšu ieteikts lietot cieto kviešu šķirņu miltus, es izvēlējos recepti no Daniela Stīvena (Daniel Stevens) grāmatas The River Cottage Bread Handbook, Bloomsbury, 2009.

500g milti (puse cieto, puse mīksto kviešu šķirņu milti)
125ml silts ūdens
125ml silts piens
5-7g sausais raugs
10g sāls
50g cukurs
1 ola
50g sviests
100g rozīnes (dažādas – korintes, sultānas)
1 tējk. (kardamons+kanēlis+krustnagliņas+muskatrieksts)
Rīvēta miziņa no pusapelsīna

Mīklas krustiem
50g kviešu milti
100 ml ūdens
1 ēdamk. pūdercukurs

Glazūrai
1 ēdamk. aprikožu ievārījums
1 ēdamk. ūdens

Lielākā bļodā sajauc kopā visas sausās sastāvdaļas, mazākā – visas šķidrās sastāvdaļas. Lielajā bļodā pielej šķidro sastāvdaļu maisījumu un iejauc mīklu. Kārtīgi mīca līdz veidojas mīkstas tekstūras maiga un zīžaina mīkla. To pārklāj ar pārtikas plēvi, lai neveidojas garoziņa, un noliek siltā vietā uz aptuveni stundu, lai mīkla uzrūgst un dubultojas apjomā.

Uzrūgušo mīklu saplacina, vēlreiz izmīca un sadala vienādos gabalos, no kuriem izveido bumbiņas. Gabalu skaitu variē pēc nepieciešamības un vēlamajiem izmēriem, vidēji sanāk 8-12 gabali. Pārber ar miltiem, pārklāj ar pārtikas plēvi un dvieli un atstāj 30 minūtes uzrūgt līdz kamēr mīklas bumbiņas ir dubultojušās apjomā.

Mīklas krustiem sajauc visas sastāvdaļas viendabīgā masā, kuru iepilda konditorejas maisā. Uzrūgušās bulciņas pārklāj ar mīklas krustu. Cep 15-20 minūtes iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200°C.

Glazūrai sajauc ievārījumu ar ūdeni. Tikko izceptās bulciņas glazē un pasniedz siltas…laikam jau ar tēju. Atdzisušas pēc tradīcijas pārgriež uz pusēm, tostē un pasniedz siltas ar sviestu.
Labākās hot cross buns Londonā:

St. John Bakery
Arch 72
Druid Street
LONDON
SE1 2DU
Tel. 020 7237 5999

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru