trešdiena, 2012. gada 4. aprīlis

SALAKAS EN ESCABECHE


Jūras salakas (latīniski - Osmerus eperlanus) ir zivteles, kas latviski vēl tiek dēvētas par sniedzēm vai sņitkām. To ķermenis ir slaids, šķērsgriezumā ieapaļš; mute ar sīkiem zobiem, vērsta uz augšu;  mugura zilganpelēka vai zaļganpelēka, sāni un vēders dzeltenīgs vai bālgans; ir taukspura. Latvijā sasniedz sekojošus izmērus: garums - 26 cm, svars -173 g. Vairāk informāciju var atrast  http://www.latvijasdaba.lv/zivis/osmerus-eperlanus-l/ Mani vairāk gan uzrunā salakām raksturīgā svaigu gurķu smarža.

Escabeche ir Vidusjūras reğionā izplatīts iekonservēšanas veids, tos iemarinējot. Sākotnēji persiešu „saldi skābo apstrādi” mauri atveda sev līdzi uz Spāniju, tālāk tā izplatījās arī kaimiņzemēs. Ecabeche nav tik agresīva iedarbība kā Latvijā ierastajā marinēšanā, jo marinādes etiķa vai citrusu skābumu līdzsvaro eļļa, kā arī tas, ka marinējamo produktu un marinādi savieno istabas temperatūrā (siltākus var savienot raupjas tekstūras produktus vai produktus ar ādu/mizu).

1 kg salakas

Escabeche:
100 ml Moscatel etiķis (var aizstāt ar citu maigu un saldenu etiķi, piemēram ābolu)
150 ml extra virgin olīveļļa
Jūras sāls
Svaigi malti baltie pipari
Svaigi rīvēta miziņa no puscitrona vai pusapelsīna


Visus escabeche produktus pannā lēni uzsilda līdz vārīšanai, nekavējoties noņem no uguns un ļauj atdzist.

Salakas nomazgā, izķidā,  izfilē/izņem muguras asaku un spuras un kārto cepampannā uz cepamparīra. Cep cepeškrāsnī 180°C 7 minūtes. Izņem no plīts un ļauj atdzist. Kad atdzisušas kārto kārtām traukā un katru kārtu pārlej ar escabeche. Uzglabā ledusskapī. Salakas ir iemarinējušās pēc 6 stundām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru