trešdiena, 2012. gada 25. aprīlis

TĪTARA CEPETIS GARŠVIELU ŪDENĪ




Pat ja Naidžela Losone (Nigella Lawson) nebūtu izdomājusi nevienu citu recepti, viņa būtu tikpat populāra un slavena ar šo vienu vienīgo recepti. Pirmrecepte tika radīta, godinot anglosakšu tradīciju - vesela tītara cepšanu svētkos. Lai tītars sasūktos ar garšām un izceptos sulīgs un turklāt vēl salīdzinoši ātri, Naidžela radīja brinned turkey (mērcēta tītara) recepti. Kopš grāmatas Naidželas Ziemassvētki (Nigella Christmas) publicēšanas, gaļas mērcēšana garšvielu ūdenī ir mana favorīte lielu un pasausu gaļas gabalu cepšanā. Labākie panākumi sanāk ar veseliem putniem vai putnu gaļas filejām. Tātad receptes specifika ir gaļas mērcēšana garšvielu ūdenī pirms cepšanas. No sākuma līdz beigām recepte prasa it kā ilgu laiku, tomēr ilgākais laiks ir tas, kas neprasa nemaz uzmanības - mērcēšanās, un cepšana, kas prasa minimālu uzmanību.

Es neesmu fileju cienītāja, jo man vienmēr škiet, ka tās ir pārāk biezas, lai uzsūktu visas labās garšas un izceptas tās ir pārāk sausas. Tad mērcēšanas recepte garšaugu ūdenī ir lielisks risinājums abām problēmām. Gatavojot dažādas gaļas, saglabā mērcēšanas metodi, bet pamaina garšvielas.

Šoreiz izvēlējos 3 kg smagu tītara fileju, bet iepriekš līdzīgi esmu cepusi arī veselu pīli. Sarežģījumi rodas ar atbilstoša trauka piemeklēšanu, kurā gaļai mērcēties, jo tai jābūt nosegtai ar ūdeni. Fileja vai vesela pīle ietilpst spainī, bet veselam tītaram būs nepieciešams lielāka tilpuma trauks.


Garšvielu ūdenim:
200 - 250 g rupjais jūras sāls
200 g cukurniedru cukurs
3 ēdamk. baltie pipari
2 ēdamk. smaržīgo pipari
2 ēdamk. sinepju sēklas
1 ēdamk. ķimenes
1 ēdamk. kadiķogas
1 tējk. krustnagliņas
4 kanēļa mizas
4 anīsa zvaigznes
7 laurlapas
10 cm garš ingvera gabals
5 ēdamk. bērzu sulu sīrups
3 ēdamk. medus
3 sīpoli
5 ķiploka daiviņas
2 citroni vai 3 apelsīni
buntīte timiāns vai rozmarīns

Gaļu nomazgā un liek izvēlētajā traukā. Tam pievieno pārējās sastāvdaļas - ingveru notīra un sagriež ripiņās, sīpolus sagriež uz pusēm, ķiploku daiviņas notīra, timiānu vai rozmarīnu sagriež rupji, citrusus sagriež četrās daļās, sulu izspiež, un pievieno citrusu ceturtdaļas, pievieno arī visas pārējās garšvielas. Pārlej ar aukstu ūdeni līdz gaļa ir pārklāta 1 cm ar ūdeni. Garšvielu ūdeni kārtīgi izmaisa un atstāj uz vismaz 24 stundām 5° C.

Pāris stundas pirms cepšanas gaļu novieto istabas temperatūrā. Fileju 200° C cep cepeškrāsnī cepammaisā, kuru pusstundu pirms cepšanas beigām atgriež vaļā, lai apbrūninātu tās virspusi. Cepšanas laikā gaļu pēc nepieciešamības var pārlaistīt ar garšvielu ūdeni. 3 kg smagu fileju cepu aptuveni stundu. Kad gaļa ir izcepusies, to izņem no cepešplīts un tai atļauj atpūsties vismaz 15 minūtes.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru