trešdiena, 2012. gada 25. aprīlis

VITUMBUA



Atkal svētdienas rīts un atkal jauna pankūku recepte. Šoreiz no Zanzibāras - salu (Ungudža un Pemba) arhipelāga, kas pazīstams arī ar nosaukumu garšvielu salas. Un ne velti, jo Pembas ekonomika balstās uz lauksaimniecības nozari – garšvielu, galvenokārt krustnagliņu audzēšanu. Zanzibāras auglīgā augsne un ģeogrāfiskais stāvoklis, kas nodrošināja biežu tirgotāju piestāšanu tās krastos, veicināja eksotisku augļu, dārzeņu un garšvielu audzēšanu. Zanzibāras virtuve ir īsts kokteilis, turklāt garšvielām pārbagāts kokteilis. Viena no kulinārijas pamatsastāvdaļām ir kokosrieksti, bez kuriem neiztikt arī pankūku mīklas gatavošanā. Zaļos kokosriekstus izmanto slāpju veldzēšanai, bet no gatavajiem gatavo kokosriekstu pienu un eļļu. Kokosriekstus izmanto gan pankūku, čapati un maizes mīklās, gan pilavos un birjani, gan dārzeņu, gaļas zivju un jūras produktu sautējumos, karijos, kasavas biezenī, biezzupās un, protams, desertos.



Vitumbua ir pašķidras rauga mīklas pankūkas no rīsu miltiem, kuru cepšanai izmanto speciālu pannu - karai -ar dziļām apaļām iedobēm katras atsevišķas pankūkas cepšanai. Zanzibārā vitumbua ir brokastu street fast food. Pankūku cepējas jeb mama ntilie virs gailošām oglēm uzstutē pankūku pannu, kuru balsta trīs akmeņi un pārdod tās tikko ceptas. Vitumbua ir apaļas formas, no ārpuses tās apcepušās tumši zeltainas ar pavisam viegli kraukšķošu garoziņu, bet viducis ir balts, pūkaini porains, mīksts un kūpošs. Garšo lieliski! Receptē izmantotos rīsu miltus var aizstāt ar 12 stundas ūdenī izmērcētiem rīsiem, ko sablenderē ar kokosriekstu pienu viendabīgā masā. Garšīgāk, ja izmanto kokosriekstu pienu ar iespējami augstu kokosriekstu ekstrakta saturu, jo vajadzības gadījumā to vienmēr var atšķaidīt ar ūdeni. Fotogrāfijā redzamās pankūkas ceptas uz visparastākās pannas.



1 glāze (250ml) rīsu milti vai 2 glāzes izmērcēti rīsi
2 ēdamk. kviešu milti
250 ml kokosriekstu piens
1 ola
100 g cukurs
7 g sausais raugs
1 tējk. malts kardamons
Eļļa cepšanai



Miltus (rīsu un kviešu) sajauc ar kokosriekstu pienu līdz izveidojas viendabīga un krēmīga masa vai arī izmērcētos rīsus, kviešu miltus un kokosriekstu pienu sablenderē viendabīgā un krēmīgā masā. Pievieno cukuru, raugu un kardamonu, visu kārtīgi samaisa un atstāj silta vieta vaudzēties 2-3 stundas līdz mīkla ir dubultojusies. Beigās pievieno olu un iemaisa mīklā. Atstāj atpūsties uz 15 minūtēm. Speciālās pannas katrā iedobē ielej pustējkaroti eļļas un iedobi piepilda pilnu ar mīklu. Cep līdz kamēr ārējā maliņa kļūst zeltaina, tad apgriež otrādi un tāpat cep no otras puses. Es cepu uz parastās pannas no abām pusēm. Pasniedz karstas ar bungo ievārījumu, kas gatavots Zanzibāras sieviešu kooperatīvā Dada http://dadazanzibar.wordpress.com


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru