pirmdiena, 2012. gada 29. oktobris

KAZAS SIERA KŪKA




Siera kūka, kurai izmantots tikai un vienīgi mīkstais kazas siers. Par kūkai piemērotāko pēc stuktūras un garšas kvalitātēm atzīstu Rutas un Stefana Rucavā gatavo mīksto kazas sieru (www.sia-sili.lv). Esmu jau vairākkārt šo un citus viņu sietos kazas sierus izmantojusi dažādās receptēs - zemeņu un kazas siera kūkā, grieķu salātos, kvinojas salātos grieķu stilā. Visi Rutas un Stefana ražotie sieri ir ļoti kvalitatīvi.
 
Kūkas siera masas pildījums nav šķidrs, jo olas tiek atdalītas un olbaltums putots atsevišķi mīkstās putās. Šī, iespējams, ir vienīgā mazā niansīte, kas jāievēro kūkas gatavošanā. Citādi kūka ir ātri un ļoti vienkārši pagatavojama.


 
 
 
 
 
 
 
350-375 g mīkstais kazas siers
125 g cukurs
1 vaniļas pāksts
1 citrons (miziņa un sula no 1/2 citrona)
6 olu dzeltenumi
6 olu baltumi
3 ēdamk. milti

Pamatnei:
180g Selga cepumi
60g sviests


Vispirms gatavo kūkas pamatni - blenderī cepumus sablenderē līdz iegūst smalkas drupačas. Izkausē sviestu un to iemaisa drupačās līdz veidojas viendabīga masa, kuru ieklāj kūkas formas (20-23cm) pamatā, kārtīgi izlīdzinot un piespiežot. Vaniļas pāksti gareniski pārgriež uz pusēm un izkasa sēklas. Pēc tam gatavo pildījumu - bļodā liek kazas sieru, cukuru, vaniļas sēklas, citrona miziņu un sulu un maisa līdz veidojas viendabīga un krēmīga masa. Olām atdala dzeltenumus no baltumiem. Pa vienam pievieno olas dzeltenumus, katru nākamo iejauc masā, kad iepriekšējais ir pilnībā iejaukts. Visus olbaltumus saputo mīkstās, bet asās un stingrās putās. Vispirms siera masā iejauc pusi uzputotā olbaltuma, kad tas pilnībā iejaukts, pievieno un iejauc otru pusi. Siera masu karotēm liek uz kūkas cepumu pamata. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 170 grādos apmēram 40 minūtes. Kūkai, to sakustinot, būtu jābūt stingrai gar malām, bet viducim viegli jāviļņojas. Izslēdz cepeškrāsnī karstumu, bet kūku vēl 15 minūtes atstāj cepeškrāsnī. Tad atdzesē istabas temperatūrā, bet pēc tam liek ledusskapī sastingt.
 
 
 

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru