sestdiena, 2012. gada 4. augusts

PĪRĀGA MĪKLA


Visu laiku gardākā pīrāgu mīkla. Ar pīrāgu saprotot konditorejas izstrādājumu, kam ir kraukšķīgas mīklas pamatne, pildījums un pāri tam tāda pati kraukšķīgas mīklas virskārta. Tātad pildījums, ko visapkārt apņem kraukšķīgas mīklas garoza angliski runājošajās zemēs pazīstams ar nosaukumu - pie.

Gatavojot pīrāga mīklu rodas apjausma, kāpēc visi ēstgatavotāji dalās pavāros un konditoros. Visvienkāršāk šo mīklu būtu gatavot ledusskapja apstākļos, piemēram, ziemā tā būtu neapkurināma veranda. Kā var nojaust pēc iepriekšējā teikuma, aukstums ir atslēgas vārds mīklas veiksmei. Aukstiem ir jābūt ne tikai produktiem un traukiem, bet arī videi. Pretējā gadījumā viss gatavošanas process ievilksies un radīs nelielu stresu. Nekā sarežģīta pagatavošanā nav pie nosacījuma, ka visam un it visur tiek nodrošināts nepieciešamais aukstums.

Tā kā pīrāgiem visbiežāk ir dažādi svaigu augļu pildījumi, it īpaši vasaras sezonā, ne vienmēr mīklu paveicas gatavot ledusskapja apstākļos. Un jāsaka godīgi, ka siltā laikā sviests kļūst silts un mīksts neticami ātri. Negribu nevienu iedzīt mīklu fobijā, bet var nākties mīklas gatavošanu pārtraukt vairākas reizes, lai to liktu dzesēties ledusskapī. Pavisam karstā laikā ledusskapī nāksies dzesēt gan bļodu, gan dakšu, ar ko kapā sviestu, gan arī mīklas rulli. Cita risinājuma vienkārši nav. Tikko sviests paliek mīksts, mīklas gatavošanu pārtrauc, liek to ledusskapī dzesēties, un turpina tālāk pēc atdzesēšanas.

Un tagad nedaudz par to tik svarīgo sviesta kunkuļu mistēriju. Tieši sviests nodrošina mīklas kraukšķīgumu un porainumu. Neieteiktu sviesta vietā izmantot augu tauku maisījumu, jo sviests cepoties piedod pīrāgam tam raksturīgo smaržu un arī garšu, kas trūkst augu tauku maisījumam. Cepeškrāsnī sviesta kunkulīši izkūst, veidojot mazas bedrītes. Un tvaiks, kas rodas no kūstošajā sviestā esošā ūdens, izpleš bedrītes, kas nodrošina pīraga mīklas porainumu. Līdzīgs princips ir arī kārtainās mīklas pamatā.




300g milti
200g sviests (tikko kā no ledusskapja)
120ml ledusauksts ūdens
1ēdamk. cukurs
1/2tējk. sāls

Miltus sajauc ar sāli un cukuru. Sviestu sagriež gabalos un pa daļām ar dakšu iekapā miltos tā, lai miltos ieviļātos daudzi nelieli pārslveidīgi sviesta kunkulīši. Turpmāk šie sviesta kunkulīši ir vissvarīgākie, kas saudzīgi ir jāsaglabā neizmīcīti un neizkusuši visu turpmāko mīklas gatavošanas procesu. Liegi mīklā iemaisa ūdeni līdz veidojas raupja mīkla. Mīklu uzmanīgi savāc bumbā. Lieki atgādināt, ka visas darbības veic tā, lai saglabātu sviesta kunkulīšus neskartus. Mīklu sadaļa divās daļās, katru no tām ietin pārtikas plēvē un nedaudz saplacina diska formā, un liek atpūsties ledusskapī uz divām stundām vai nakti.

1 komentārs: