trešdiena, 2012. gada 29. augusts

ZEMEŅU, AVEŅU UN MELLEŅU GALETE






Galete, kas sevī apvieno ogas visas vasaras garumā ar liegu sezonu nomaiņu - zemenes, avenes, mellenes. Šo ogu garšu mikslis ir pietiekami dzirkstošs pats par sevi, lai to vajadzētu paspilgtināt ar kādu īpašu garšvielu. Tikpat labi var sajaukt kopā citas ogas vai sameistarot pildījumu no ogu pārpalikumiem. Arī mīkla ir tāda, ko var pagatvot iepriekš un uzglabāt ledusskapī vismaz  divas dienas vai saldētu - mēnesi. Galvenā priekšrocība, ka galete ir aši pagatavojama.
 
No mīklas porcijas sanāk galete aptuveni 30-35 cm diametrā (mīkla ir jārullē attiecīgi 5 cm platāka, lai varētu uzlocīt malas). Mīklai izmantoju un varu ieteikt Gauda spēks sijātos pilngraudu kviešu miltus. Sijātie pilngraudu kviešu milti ir tikpat smalki malti kā parastie kviešu milti, tikai to krāsa ir tumšāka un pelēcīgāka, tie ir viendabīgi un tajos nevar saskatīt nekādas sīkas kliju daļas. Receptē izmantoto tapioku var aizstāt ar kartupeļu cieti, bet tādā gadījumā pirms cietes pievienošanas vēlams atbrīvoties no ogu sulas.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
500-600g ogas (zemenes+avenes+mellenes)
75g cukurs
2ēdamk. malta tapioka

Vispirms sagatavo pildījumu. Ogām pieber cukuru un tapioku. Galetes mīklu izņem no ledusskapja un uz ar miltiem dāsni apbērtas darba virsmas izrullē aptuveni 35-40cm diametrā, un liek uz pannas, kas apklāta ar cepampapīru. Izrullētās mīklas vidū liek pildījumu ar visu sulu un to izlīdzina pa visu galetes virsmu, atstājot brīvu ārējo malu 5 cm platumā, kuru uzloka uz augšu pāri pildījumam tā, lai tas pilnībā būtu ieskauts.

Galeti cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 30-40 minūtes vai līdz kamēr ogas ir mīkstas un mīkla kļuvusi tumši zeltaina. Pasniedz siltu vai pilnībā atdzesētu.
 

2 komentāri: