pirmdiena, 2012. gada 13. augusts

JĀŅOGU UN OLBALTUMA TARTE




Joprojām uzskatu, ka jāņogas konditorejā ir nepelnīti aizmirstas, uzskatot, ka tās ir nesmalkas, skābas un nevērtīgas ogas, taču jāņogas ir lieliskas dažādās tartēs. Iepriekš cepu jāņogu rikotas tarti, bet šoreiz jāņogas kombinācijā ar olbaltumiem. Tarte ir samērā spēcīga, lai arī olbaltums to dara nedaudz maigāku, tāpēc jāņogu daudzums pildījumā ir variējams. Tartes pamatnei izmantota smalkā smilšu mīklas recepte no Džūlijas Čaildas (Julia Child) grāmatas Mastering the Art of French Cooking.











 
Tartes pamatnei:
1 porcija pēc Džūlijas Čaildas receptes gatavota smilšu mīkla

Pildījumam:
350-450g jāņogas
100g cukurs

Olbaltuma virskārtai:
4 lielu olu olbaltumi
125g cukurs

Mīklu ieklāj veidnē (apm. 23 cm diametrā) un izlīdzina aptuveni 3 cm augstas malas. Mīklu sadursta ar dakšu un liek atpūsties ledusskapī uz stundu. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem. Pamatni cepot, to nedaudz noslogo, formā virs mīklas ieklājot cepampapīru un virs tā uzberot kastaņus vai pupas, lai mīkla cepoties neveido gaisa burbuļus. Pamatni cep aptuveni 20 minūtes, tad kastaņus izber no formas un noņem cepampapīru, un turpina cepšanu līdz pamatne iegūst zeltainu krāsu. To izņem no krāsns un pilnībā atdzesē.

Pildījumam jāņogas sajauc ar cukuru un vienmērīgi iepilda izceptajā un atdzesētajā tartes pamatnē. Olbaltumus saputo stingrās putās un pamazām pa daļām pievieno cukuru līdz veidojas spīdīga un kompakta olbaltumu masa. To pa piciņām uzklāj uz jāņogām. Cep 220 grādos aptuveni 15 minūtes līdz olbaltuma virsa krāsojas viegli brūna un kļūst kraukšķīga.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru