trešdiena, 2012. gada 29. augusts

APRIKOŽU UN LAVANDAS GALETE


 
 
 
 
Pagaidām lieliskākais, ko no aprikozēm esmu pagatavojusi, ir šī lieliskā aprikožu, lavandas un citrontimiāna plāceņkūka jeb galete. Kaut kādas sentimentālas pārdomas man jaucās pa galvu un lika iedomāties tēlu gluži kā filmā, kur meitene matus saņēmusi copē, apāvusi gumijas zābakus iziet dārzā un rīta miglā ierauga zālāju piebirušu pilnu ar aprikozēm. Priekšautā ielasa pāris sauju svaigo augļu un atceļā uz virtuvi nevērīgi noplūc dažus lavandas un citrontimiāna zariņus. Patiešām šī galete iederas lauku vienkāršībā. Taču šī iemesla dēļ nevajadzētu par zemu novērtēt tās lielisko garšu salikumu. Lielisko aprikožu, lavandas un citrontimiāna pildījumu ieskauj kraukšķīga garoza, kas gatavota pēc pilngraudu galetes mīklas receptes.


No mīklas porcijas sanāk galete aptuveni 30-35 cm diametrā (mīkla ir jārullē attiecīgi 5 cm platāka, lai varētu uzlocīt malas). Mīklai izmantoju un varu ieteikt Gauda spēks sijātos pilngraudu kviešu miltus. Sijātie pilngraudu kviešu milti ir tikpat smalki malti kā parastie kviešu milti, tikai to krāsa ir tumšāka un pelēcīgāka, tie ir viendabīgi un tajos nevar saskatīt nekādas sīkas kliju daļas. Receptē izmantoto tapioku var aizstāt ar kartupeļu cieti, bet tādā gadījumā pirms cietes pievienošanas vēlams atbrīvoties no augļu sulas. Pārmērīgi pievienota lavanda radīs nepatīkamu, šampūnam līdzīgu smaržu un garšu.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 porcija pilngraudu galetes mīkla
500g aprikozes
1 zariņš lavanda
3 zariņi citrontimiāns
50-75g cukurs
2ēdamk. malta tapioka
 

Vispirms sagatavo pildījumu. Aprikozēm izņem kauliņus un sagriež šķēlēs, pieber cukuru, tapioku, citrontimiāna lapiņas un saberztus lavandas ziedus. Galetes mīklu izņem no ledusskapja un uz ar miltiem dāsni apbērtas darba virsmas izrullē aptuveni 35-40cm diametrā un liek uz pannas, kas apklāta ar cepampapīru. Mīklas vidū liek pildījumu ar visu sulu un to izlīdzina pa visu galetes virsmu, atstājot brīvu ārējo malu 5 cm platumā, kuru uzloka uz augšu pāri pildījumam tā, lai tas pilnībā būtu ieskauts.

Galeti cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 30-40 minūtes vai līdz kamēr aprikozes ir mīkstas un mīkla kļuvusi tumši zeltaina. Pasniedz siltu vai pilnībā atdzesētu.

3 komentāri: