pirmdiena, 2012. gada 27. augusts

AVEŅU UN OLU KRĒMA TARTE AR TIMIĀNU



 
Aveņu un olu krēma tarte ir visnotaļ klasiska. To veido tradicionāla tartes pamatne no smilšu mīklas, kuras recepte ir aizgūta no Džūlijas Čaildas (Julia Child) grāmatas Mastering the Art of French Cooking. Arī olu krēma pildījums tartei savā ziņā ir tradicionāls, ko itin vienkārši ir papildināt ar sezonas ogām. Šai reizei tās ir avenes kopā ar timiānu.














 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pamatnei:
1 porcija smilšu mīkla gatavota pēc Džūlijas Čaildas receptes

Pildījumam:
2 olas
3 olu dzeltenumi
500ml lauku saldais krējums
maza buntīte timiāns
300g avenes
2tējk. kartupeļu ciete
sēklas no vaniļas pāksts

Mīklu ieklāj veidnē (apm. 23 cm diametrā) un izlīdzina aptuveni 3 cm augstas malas. Mīklu sadursta ar dakšu un liek atpūsties ledusskapī uz stundu. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem. Pamatni cepot, to nedaudz noslogo, formā virs mīklas ieklājot cepampapīru un virs tā uzberot kastaņus vai pupas, lai mīkla cepoties neveido gaisa burbuļus. Pamatni cep aptuveni 20 minūtes, tad kastaņus izber no formas un noņem cepampapīru, un turpina cepšanu līdz pamatne iegūst zeltainu krāsu. To izņem no krāsns un pilnībā atdzesē.
 
Pildījumam kastrolī uzkarsē saldo krējumu ar timiānu, noņem no uguns, uzliek vāku un atstāj ievilkties. Ja nepieciešams saldo krējumu uzkarsē atkārtoti līdz kamēr tas ieguvis patīkamu timiāna garšu, tad krējumu atdzesē un izvelk no tā timiānu. Olas, to dzeltenumus, vaniļas sēklas (izkasītas no pāksts) un cieti sakuļ ar cukuru. Saputotajās olās lēnā strūklā ieputo silto krējumu. Krēmu ielej atdzesētajā pamatnē un pārber ar avenēm. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškāsnī 180 grādos 25-30 minūtes vai līdz kamēr pildījums ir sabiezējis. Atdziestot pildījums sabiezēs vēl vairāk. Tarti pasniedz nedaudz vai pilnībā atdzesētu ar avenēm.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru