trešdiena, 2012. gada 29. augusts

SPAGETI MAUKU STILA MĒRCĒ (SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA)





Diženie pastas meistari itāļi jau sen ir izpētījuši, ka katrs no ... pat nezinu, kādu skaitli lai raksta, jo nezinu cik tad īsti pastas veidu vispār ir, vislabāk sader kopā ar kādu konkrētu mērci. Tas nekas, ka pastas veidu ir tik daudz, tikpat daudz ir arī dažādu mērču. Turklāt itāļi paši ir izpētījuši, ka no visiem tiem piemītošajiem talantiem, tieši pastas gatavošanas talants ir pasaulē visatpazīstamākais un, iespējams, arī atzītākais.
Spaghetti ir pasaulē populārākā pasta, statistika rāda, ka tie sastāda 2/3 no visiem pārdotajiem pastas veidiem.  Tas ir arī viens no vienkāršākajiem pastas veidiem - 2 milimetru resns un 260 milimetrus garš cilindriskas formas miltu un ūdens mīklas gabaliņš. Spaghetti ir vārda spago ar nozīmi aukla pamazināmā forma. Un vēl spaghetti ir rūpnieciski ražotais pastas veids, jo tā izspiešanai nepieciešama mehāniskā prese, kas gatavošanai mājās prasa pamatīgas investīcijas. Tas aktualizē jautājumu par garšīgāko produkciju. Vai tiešām miltu un ūdens mīkla var radīt atšķirīgus produktus? Var gan! Barilla ir visur. Lai arī kādā pasaules malā būtu bijusi, Barilla vienmēr ir bijusi priekšā. Gandrīz neticami, bet šis itāļu pastas ražotājgigants ražo kvalitatīvu masveida produkciju salīdzināmu ar De Cecco. Ne īpaši iepriecina, ne sagādā vilšanos. Kas tad mani priecē? Rummo, Morelli, Cipriani, Gerardo di Nola.

Ar kādu mērci vislabāk sader spaghetti? Par nožēlu tā varētu asociēties arī ar lētu ēdnīcu novazāto spaghetti bolognese. Boloņas mērce, prasmīgi pagatavota, ir ļoti garda un noteikti nesagādā vilšanos, un to pagatavošu kādā drēgnākā laikā, kas kā izskatās vairs nav aiz kalniem. Man spaghetti saistās ar citu mērci - vongole. Arī šo recepti es pagatavošu, kad tikšu pie izcili svaigiem gliemjiem. Vēl cita ar spaghetti saderoša mērču klasika  - mērce mauku stilā jeb sugo alla puttanesca.
Ja veikli darbojas virtuvē, tad šī ir viena no ātrajām maltītēm. Vispirms uzliek vārīties katlu ar ūdeni un šķipsnu sāls pastai un paralēli gatavo mērci, kas būs gatava vēl pirms pasta būs paspējusi izvārīties al dente.
200g spaghetti
Kad sālsūdens uzvārījies, katlā liek pastu un vāra tik ilgi, cik itāļu ražotājs norādījis uz pastas iepakojuma. Pagaršo pastu, praktiski vienmēr tā būs gatava al dente. Pastu caurdurī nokāš un pievieno karstajai mērcei. Vēl kādu pusminūti pastu iemaisa mērcē un nekavējoši ceļ galdā.









Šī ieraksta tapšanā izmantota informācija no Keida Hildebranda (Cad Hildebrand) un Džeikoba Kenedija (Jacob Kenedy) grāmatas Pastas ģeometrija (The Geometry of Pasta).

3 komentāri:

  1. Es 3 x pārlasīju mērces nosaukumu :D :D :D

    AtbildētDzēst
  2. Pirmo reizi dzirdu par šādu garšīgu mērci! Nu gan kāds meistars būtu gatavojis.

    AtbildētDzēst