svētdiena, 2012. gada 14. oktobris

ĶIRBJU KANĒĻBULCIŅAS


Bulciņa laikam tomēr ir īstais šī konditorejas izstrādājuma nosaukuma latviešu termins. Lai arī no pirmā skata pasniegšanas veids atgādina klasiskās Čelsijas bulciņas, tad jau pēc mirkļa redzams un sasmaržojams, ka korinšu vietā bulciņa ir pildīta ar kanēli. Tas vienreizējais gan tomēr slēpjas rauga mīklas bagātināšanā ar ķirbju biezeni. Ar to tad šīs kanēļbulciņas atšķiras no visām pārējām, ka tās ir valgas, maigas un koši dzeltenas.

Ķirbju sezona ir sākusies. Daži vaikstās, daži šķobās un mēģina visādi blēdīties, lai ķirbi kaut kur ieslēptu tā, lai nepamana vai nesagaršo, nomācot ķirbja garšu ar spēcīgām garšvielām vai izmantojot citas viltībiņas. Tā teikt, lai ir ķirbis, bet reizē nav ķirbis... Populārākais ķirbju pagatavošanas veids, man vismaz tā šķiet, joprojām ir marinēšana. Un vēl man šķiet, ka ķirbja izmantošana sāļajos ēdienos ir daudz populārāka kā saldajos. Pat ja tā nav, tad šī noteikti būs viena no tām retajām receptēm, kur konditorejā ķirbis netiek izmantots pildījumā, bet gan pašā mīklā. Ņem vismiltaināko un viskošāko ķirbi, no kura pagatavo biezeni.




Mīklai:
25g sviests
120ml piens vai saldais krējums
440g milti
100g cukurs
1ola
160g ķirbju biezenis
7g sausais maizes raugs
šķipsna sāls
1 tējk. maltas garšvielas: muskatrieksts+kanēlis+kardamons+ingvers

Pildījumam:
60g sviests
2 tējk. malts kanēlis
150g brūnais cukurs
šķipsna malts muskatrieksts


Gan mīklai, gan pildījumam būs nepieciešams brūnināts sviests, tāpēc to var kausēt un brūnināt kopā, jau pēc tam to aptuveni sadalot. Tātad mazā pannā sviestu izkausē un turpina karsēt uz lēnas uguns līdz tas sāk brūnēt un iegūst riekstu aromātu, tad noņem no uguns un nedaudz atdzesē.

Uzsilda pienu vai saldo krējumu, tam pievieno biezeni, olu un sviestu (25g!). Bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas - miltus, cukuru, raugu, sāli un garšvielas. Sausajām sastāvdaļām pievieno šķidrās sastāvdaļas un mīca mīklu. Kad mīkla izmīcījusies viendabīga, to saveļ bumbā un liek ieeļļotā bļodā, pārsedz ar pārtikas plēvi un siltā vietā raudzē līdz mīkla dubultojusies.

Darba virsmu dāsni apber ar miltiem. Mīklu izrullē aptuveni 50x40 cm taisnstūrī. Ja visa mērīšana liekas kaitinoša, bez tās var iztikt un cept ne tik ideāli vienādi glītas bulciņas. Izrullētās mīklas virsu pārziež ar atlikušo brūnināto sviestu. Cukuru sajauc ar kanēli un muskatriekstu un vienmērīgi pārkaisa pār sviestu. Pa platumu, mīklu pēc iespējas mazāk staipot, sarullē ciešā rullī, kam būtu jābūt 50 cm garam. Ar asu, robotu nazi rulli sagriež desmit vienādās daļās, tās cenšoties nesaspiest. Kūkas formā (25-26 cm) ar noņemamiem sāniem ieklāj cepamo papīru un uz tā ar griezuma vietu uz leju glīti savieto desmit sagrieztos rullīšus. Svarīgākais ir rullīšus vienmērīgi izvietot pa pannu, jo tukšās vietas aizpildīsies bulciņām vēlreiz rūgstot un cepoties. Formu pārklāj ar pārtikas plēvi un siltā vietā atstāj raudzēties aptuveni 45 minūtes.

Otrreizējā rūgšana var notikt arī ledusskapī, ja vēlas siltas bulciņas no rīta. Tad iepriekšējā vakarā tās pārsedz ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī pa nakti rūgt, nākamā rītā izņem no ledusskapja un ļauj stundu sasilt un pabeigt raudzēties.

Bulciņas cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 25 minūtes. Bulciņu gatavību var pārbaudīt ar koka irbulīti.  Tikko izņemtas no krāsns tās nežēlīgi labi smaržo, tomēr noteikti vajadzētu uz restītēm nedaudz atdzesēt. Lai arī bulciņas ir sacepušās kopā, tās nolaužot ir viegli sadalīt.

Un šoreiz bez vīna. Pasniedz ar kādu no Andrito kafijas grauzdētavas kafijām http://www.andritocoffee.lv/kafija/

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru