ceturtdiena, 2012. gada 24. maijs

AKĪ UN SĀLĪTA MENCA (ACKEE AND SALTFISH)







Sālītā zivs (saltfish)  - parasti izmanto sālītu mencu, ko blāķiem sakrautu uz paletēm var atrast Portugāles lielveikalos, un Spānijas pārtikas veikalos, kā arī tirdziņos valstīs ar potugāļu, spāņu un jamaikiešu kopienām.  Kvalitatīvāk atlasītas zivis pārdod delikatešu veikalos. Tātad bacalhau, bacalao, codfish ir tā pati kaltētā sālītā menca, ko vairākas tautas izmanto savos tradicionālajos ēdienos. Sālīšana var būt slapjā un sausā, ar pirmo saprotot konservēšanu sālsūdenī, bet ar otro - sasālīta produkta kaltēšānu vējā un saulē.







Akī (blighia sapida, angliski ackee) ir Jamaikas nacionālais auglis, kas tur ir daudz populārāks kā Rietumāfrikā, ko kurienes tas ir cēlies. Nez cik gardēžus noindējis, tomēr iekarojis jamaikiešu virtuves. Joki mazi, jo neatvēries auglis ir negatavs un indīgs, bet tā kā akī mūsu platuma grādos neaug, tad es izmantošu sālsūdenī konservētus akī no Brikstonas tirgus. Ļoti ceru, ka man nepiemetīsies Jamaikas vemšanas slimība (Jamaican vomiting sickness).










Pagriežam skaļāk kādu Boba Mārlija dziesmiņu, ļaujamies regeja ritmam un sākam gatavot!
400g sālīta menca, kas iepriekš ir nomērcēta!
2 paprikas
1 sīpols
3 daiviņas ķiploks
3 tomāti
12 svaigi akī vai bundža sālsūdenī konservētu akī
2 Karību sarkanie čilli (Scotch bonnet, latīniski - Capsicum chinense)
timiāns
eļļa cepšanai

Uz nelielas uguns liek dziļu pannu ar nedaudz ūdens un pāris timiāna zariņiem un pievieno lielos gabalos sadalītu (nomērcētu!) mencu, uzliek vāku un sautē mīkstu. Tikmēr paprikas, tomātus, sīpolus, ķiplokus un čilli sasmalcina. Savukārt akī nolej sālsūdeni, noskalo zem tekoša ūdens un nosusina. Tas jāveic gana saudzīgi, jo akī ir maiga tekstūra. Kad menca gatava, ūdeni nolej, bet mencu liek uz dēlīša un tai noņem ādu un citas nevajadzīgās daļas, izņem asakas un sadala mazos gabaliņos. Uz  pannas uzkarsē eļļu un apcep visus sagrieztos dārzeņus kopā ar atlikušo timiānu, kad dārzeņi apcepušies mīksti, pievieno mencu, samazina liesmu uz vismazāko un turpina cepšanu vēl pāris minūtes. Pagaršo ēdienu, visticamāk sāls nebūs jāpievieno, jo kaut arī nomērcēta, zivs ir saglabājusi pietiekami daudz sāļuma. Kad ēdiens jau gatavs tajā saudzīgi iemaisa akī, un tikko tie uzkarsuši, ēdienu ceļ galdā.


1 komentārs: