pirmdiena, 2012. gada 21. maijs

SALAKAS AR KUSKUSU





Tradicionāli marokāņu ēdieni, kas piedzīvojuši eiropiskošanu un pēc tam vēl arī latviskošanu. Marokā populāras ir gan sardīnes, gan kuskuss. Taču marokāņi sardīnes neēd ar kuskusu, ne arī kuskusu ar sardīnēm, bet eiropiešiem sardīnes liekas lielisks zivju ēdiens, ko papildināt ar tik lieliskām piedevām kā kuskusu. Latvijā sardīnes ir retums, taču salakas mums ir varen labas.


















1kg salakas
1,5 glāzes kuskuss
1 seleriju kāts
puse fenhelis
4 ķiploka daivas
sauja olīvas
2 ēdamk. kaperi
1 sarkanais sīpols
1/4 konservēts citrons
maza buntīte piparmētras+koriandrs
3 tējk. ras el hanout (marokāņu garšvielu maisījums)
1 bio citrons (izmanto gan miziņu, gan sulu)
2 glāzes mājas buljons
sāls un pipari

Salakas izķidā, nogriež galvas un astes un izņem vidus asaku. Traukā ar vāku ieber kuskusu, smalki sagrieztu fenheli, smalki sagrieztu seleriju kātu, rīvētu citrona miziņu un 1 tējk. ras el hanout, aplej ar verdošu buljonu, izmaisa un traukam uzliek vāku. Kuskusam ļauj uzbriest 10 minūtes. Kuskuss cepoties vēl savilksies ar suliņām, tāpēc to uzbriedina mazākā buljona daudzumā kā parasti, lai kuskuss būtu īpaši sauss. Tikmēr uz cepampannas uzklāj cepampapīru un ieziež ar olīveļļu. Uz cepampapīra ar ādu uz leju kārto pusi no salakām, sasāla un sapiparo, tām pa virsu kārto smalkās šķēlītēs sagrieztu ķiploku, olīvas, kaperus, sīpolu, konservēto citronu un garšaugus. Uzpiež sulu no puscitrona un pārber ar ras el hanout. Pa virsu kārto silto kuskusu un tam pa virsu atlikušās salakas ar ādu uz augšu. Sasāla, sapiparo un uzspiež sulu no otra puscitrona.

Liek cepties iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180C 15-20 minūtes. Ceļ galdā karstu un pasniedz ar svaigiem lapu-tomātu salātiem un atdzesētu rīslingu no Elzasas, es izvēlējos Gustave Lorentz Riesling Reserve, 2009. Ja salaku vietā izmanto sardīnes, es izvēlētos šī paša ražotāja Pinot Blanc, kas ēdienam nogriezīs taukus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru