svētdiena, 2012. gada 13. maijs

RABARBERU TARTE


 


Pirmie Latvijā izaugušie rabarberi ir klāt! Vēl pavisam maigi un mīksti, bet sulīgi. Bez latviešu virtuvē jau pazīstamajiem un par klasiku kļuvušajiem rabarberu pagatavošanas veidiem, ir arī kas interesants citās virtuvēs, jo nav jau gluži tā, ka šis dārzenis aug tikai grāvmalēs. Rabarberi labi sader kopā ar vaniļu, zemenēm un ingveru. Un ir kāda priekšrocība, ka pavasaris Latvijā iestājas vēlāk kā citās zemēs, jo tad rabarberu receptes no cittautu kulinārijas žurnāliem un ēdienu blogiem var nesteidzīgi apskatīt vēl krietnu laiku pirms pirmās Latvijas rabarberu ražas.

Šoreiz mani uzrunāja klasika - tarte. Iespējams franču izcelsmes, tikpat labi arī ne. Lai vai kā, brisée mīklas (smilšu mīkla + ola(s)) kraukšķīgums lieliski izceļ rabarberu liego tumīgumu un pikanti saldskābeno garšu. Rabarberi cepoties zaudē savu sulīgo zaļi rozīgo krāsu, pārvēršoties diezgan neizteiksmīgā tējaskrāsā, bet to var labot tikvien kā ar pāris upenēm. Uz puskilogramu rabarberu pietiek ar 5 lielām upenēm, lai rabarberu krāsa pēc cepšanas būtu maigi rozīga.



 


Mīklai:
250g milti
150g sviests istabas temperatūrā
50g cukurs
1ola

Pildījumam:
500g rabarberi
120g brūnais cukurs
2 tējk. kartupeļu ciete
5 upenes

Vispirms gatavo mīklu. Sviestu saputo ar cukuru līdz veidojas krēmīga konsistence. Pēc tam mīklā vispirms iemaisa olu un tad arī miltus. Tikko kā milti iemaisījušies, mīklu vairāk neaiztiek (šai mīklai pārlieku mīcīšana nenāk par labu), saveļ bumbā, pārklāj ar pārtikas plēvi un vismaz 2 stundas liek atpūsties ledusskapī.

Tikmēr bļodā rabarberus sagriež puscentimetra gabaliņos un pārkaisa ar cukuru, pievieno saspiestas upenes un iemaisa rabarberos līdz tie krāsojas rozīgi. Man gadījās pārmēru sulīgi rabarberi, un es nedaudz no rabarberu sulas nolēju, lai uz tartes neveidotos slīkoņa. Atlikušajā rabarberu sula iemaisa kartupeļu cieti.

Mīklu izņem no ledusskapja, sadala 3 daļās, no kurām divas trešdaļas ieklāj veidnē, veidojot pusotra centimetra augstas maliņas. Uz izklātās mīklas uzliek cepampapīru un uzber - pēc franču receptes tās vienmēr ir pupiņas, bet es šim nolūkam glabāju tūti ar visparastākajiem Latvijas kastaņiem. Ideja ir pavisam vienkārša - tarti nedaudz noslogo, lai tā cepoties neveido gaisa burbuļus. Tātad veidni ar mīklu un uz tās uzbērtām pupiņām vai kastaņiem liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un 180C cep 10-15 minūtes līdz tartes malas krāsojas zeltainas. Izņem no cepeškrāsns, nober pupiņas vai kastaņus un noņem cepampapīru un tagad uz tikko ceptās tartes kārto rabarberus ar visu sulu (saprātīgi!). No atlikušās trešdaļas mīklas izrullē 1 cm platas loksnes, no kurām uz tartes veido krustenisku rakstu. Liek cepeškrāsnī un turpina cepšanu 25-30 minūtes līdz tartes virspuse (mīklas raksts) krāsojas zeltaina. Tarti izņem no cepeškrāsns un atdzesē, tikmēr atdziestot kartupeļu ciete iebiezinās pildījumu, un tarti būs viegli sagriezt.

Tarti pasniedz ar atdzesētu deserta vīnu no Žuransonas vai riesling vendanges tardives.
Recepte adaptēta no žurnāla Saveurs No 176, 2010.gada jūnijs


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru