svētdiena, 2012. gada 13. maijs

POLENTAS RABARBERU KŪKA



Šīsdienas varonis neapšaubāmi ir Naidžels Sleiters (Nigel Slater) - britu rakstošais pavārs un vairāku pavārgrāmatu autors, kurš The Guardian 2009.gada 22.februārī publicēja rabarberu kanēļa polentas pīrāga recepti. Pēc tam šī recepte parādījās viņa pavārgrāmatā Tender, volume 2, kas ASV nāca klajā ar nosaukumu Ripe: A Cook in the Orchard... un kļuva vai par katra ēdienu blogera must cook.












Mans ieguldījums ir visai neliels, esmu recepti tikai iztulkojusi un kūku izcepusi. Un tagad varu sevi pieskaitīt tam ēdienu blogeru skaitam, kas tās cepšanu ir izmēģinājuši savā virtuvē. Biju iecerējusi kūku izcept precīzi sekojot receptei, bet darba gaitā ieviesās dažas sīkas nianses - rīvētas apelsīna miziņas vietā mīklai pievienoju sēklas no vienas vaniļas pāksts, un cukuru mīklai pievienoju savādāk - divām trešdaļām mīklas, kas veido tās pamatu mazāk kā tai trešdaļai, ar ko kūka tiek pārklāta.

Recepte ir vienkārša un instrukcijas ir skaidri saprotamas. Jaunā rabarberu raža gan izcepās mīksta ātrāk kā norādīts, un rabarberi bija mīksti jau pēc 25 minūtēm. Mīkla ir ķepīga un tādai tai ir jābūt, un visērtāk to formā ir ieklāt ar karoti. Kamēr kūka ir karsta, tā būs trausla un to izņemt no formas ērtāk ir jau atdzisušu. Receptē minētās sastāvdaļas ir paredzētas samērā mazai kūkai, ceptai 20 cm diametra formā, jo lielākai vienkārši pietrūks mīkla. Būs nepieciešama rupja maluma polenta, un nederēs tāda, kas ir iepriekš apstrādāta, lai saīsinātu tās pagatavošanas ilgumu vai tāda, kas ir pagatavojama vien aplejot ar vārošu ūdeni.

Pildījumam:
500g rabarberi (+5 upenes, lai rabarberi pēc cepšanas būtu rozīgi)
50g brūnais cukurs
4ēdamk. ūdens

Mīklai:
125g rupja maluma polenta
200g milti
1tējk. cepamais pulveris
1tējk. kanēlis
150g brūnais cukurs
150g sviests
1 liela ola
2-4ēdamk. piens
rīvēta apelsīna miziņa

Rabarberus nomizo un sagriež 5 cm garos gabalos. Liek cepampannā uz cepampapīra, uzlej ūdeni un pārber ar cukuru. Cep 180C līdz tie mīksti, bet vēl nav zaudējuši formu (25-40min.).  Izceptus saliek caurdurī un notecina lieko šķidrumu.
Gatavo mīklu. Šeit neliela atkāpe no receptes. Cukuru sadala divās daļās. Vienu daļu rezervē, otru daļu kopā ar visām pārējām sausajām sastāvdaļām samaisa, aukstu sviestu sagriež gabaliņos un iejauc miltos, veidojot drupačas. Olu sajauc ar pienu un iemaisa drupaču mīklā. Līdzko sastāvdaļas ir sajaukušās, mīklu vairāk nemaisa kaut arī tā ir samērā mīksta un ķepīga, tādai tai arī jābūt. Vēl vairāk, ja mīklai nav ķepīga, pievieno vēl pa karotītei pienu.
Mīklu sadala trijās daļās un divas trešdaļas no tās ar karoti ieklāj iepriekš ietaukotā formā, veidojot apmēram 2 cm augstas maliņas. Uz mīklas pamatnes kārto rabarberus. Tikmēr atlikušajai mīklas trešdaļai pievieno rezervēto cukuru un to rūpīgi iestrādā mīklā. Tad ar pirkstiem saveļ bumbiņas vai vienkārši mīklu sadala neregulāras formas gabaliņos un vienmērīgi izkārto uz rabarberiem, bet tie nav pilnībā jānosedz. Pārkaisa ar vienu ēdamkaroti brūnā cukura. Cep iepriekš uzkarsētā cepešplītī 45-50 minūtes 200C.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru