svētdiena, 2012. gada 6. maijs

PIMM'S (PIMM'S CUP)



Ir svētdiena bez pankūkām, jauks laiciņš....un it's Pimm's o'clock!
Britu apsēstība ar Pimm's, vai tas būtu Vimbldonas teniss, polo, regate, zirgu skriešanās sacīkstes vai krikets, kad lēdijas un džentlmeņi nav iedomājami bez sarkanīgas tējaskrāsas garā dzēriena jeb cup of Pimm's. Kopš savas rašanās kā bāra house cup, Pimm's ir kļuvis par daudz demokrātiskāku daļu no britu dzīvesveida, ko dārza svētkos malko visi slāņi. Pimm's No.1 ir liķieris uz džina bāzes ar augļu nektāru un zālīšu devu. Vēsturiski ir bijuši Pimm's no 1-6, arī uz citu destilātu bāzes - skotu viskija, brendija, ruma, rudzu viskija un degvīna, bet izrādījušies komerciāli mazāk veiksmīgi.

Leģenda vēsta, ka Pimm's cup 1823.gadā radījis savulaik slavenā Londonas Oyster Bar saimnieks Džeimss Pimms (James Pimm), lai bāra izmeklētā publika - Vestendas dendiji - austeres varētu noskalot ar kaut ko garšā nedaudz maigāku kā tīru džinu.

Tradicionālajā receptē izmanto limonādi, bet tā kā Latvijā iegādāties limonādi ir vislielākais izaicinājums, jo limonāde šī vārda vispatiesākajā izpratnē - atspirdzinošana dzēriena uz citonu bāzes - vienkārši nav, tad ar džindžerelu (ginger ale) ir nākamā populārākā recepte. Visas pievienotās sagrieztu augļu un garšaugu variācijas ir gaumes lieta, kas dzērienam piešķir sīku individualitātes niansi. Tradicionāli 1 daļu Pimm's stiepj garāku ar 3 daļām burbuļūdens  - limonādi, džindžerelu, šampanieti vai dzirkstošu vīnu, vai ar sulu - granātābolu vai 1/2 apelsīnu + 1/2 dzērveņu. Pievienojamie augļi - apelsīns, laims, citrons, tanžerīns, gurķis, āboli, zemenes; un garšaugi - piparmētra, gurķumētra un citas mētras, citronbaziliks, citrontimiāns.

1 daļa Pimm's No.1
3 daļas ginger ale
ledus
laima šķēles
gurķa šķēles
apelsīna vai tanžerīna šķēles
pāris zariņi citrontimiāns  

Priekā!



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru