otrdiena, 2012. gada 1. maijs

PELMEŅI



Pelmeņu gatavošana mājās ir tā kulinārā atrakcija, kas prasa vīnu un nelielu sabiedrību, proti, kādu sabiedroto, kas tajā piedalās. Sarežģīts tur nav nekas, vien prasa nelielu roku veiklību un pacietību. Gatavošanu vajadzētu uzsākt ar glāzi vīna un bez steigas, noteikti ne brīdī, kad izsalkums vairs nav aiz kalniem. Pelmeņu mīkla prasa ilgu mīcīšanu, lai mīkla veidotos viendabīga un elastīga. Savukārt loksnēs izrullēt to visērtāk pastas gatavojamā mašīnā. Plānāku par atzīmi 5 vai 6 nevajadzētu rullēt.




Pelmeņu mīklai:
300 g milti
200 ml ūdens
1 olas dzeltenums
šķipsna sāls

Šī miltu un ūdens proporcija ir aptuvena tā iemesla dēļ, ka mīkla ir jājūt. Latvijas tirgū pieejamo miltu briedība ir tik atšķirīga, ka bez mīklas sajušanas nekas nesanāks. Tātad mīkla ir jāmīca ilgi, enerģiski un pacietīgi līdz tai veidojas viendabīga un elastīga konsistence. Mīkla ir pamīksta un staipīga, bet ne ķepīga, ne lipīga. Iesākumā miltus sajauc ar sāli savukārt olas dzeltenumu sajauc ar ūdeni, tad savieno sausās un šķidrās sastāvdaļas un uzsāk mīklas mīcīšanu. Kad mīkla ir gatava, to ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī nedaudz atpūsties. Tikmēr pagatavo pelmeņu pildījumu.

Pelmeņu pildījumam:
300 g malta jaunlopa gaļa
1 ēdamk. skābais krējums vai 2 šķēles kūpināta cūkas krūtiņa vai speķis
sauja dehidratizēti tomāti
pussauja kaperi
1 tējk. kaltēta raudene
1 tējk. paprikas pulveris
šķipsna čilli
sāls un pipari

Šis nav klasiskais pelmeņu pildījums, bet gards pildījums no jaunlopa gaļas. Visas sastāvdaļas sajauc kopā un izmīca. Ja pievieno kūpinājumu, to smalki sagriež.

Pelmeņu pagatavošana. Milti ies pa gaisu un pēc tam būs atrodami visneiedomājākamajās vietās. Darba virsmu dāsni apbārsta ar miltiem. Pastas mašīnā izrullē loksni mīklas. Uz izrullētās loksnes vienā malā pa garumu (skat. bildi) liek saveltas gaļas bumbiņas 3 cm attālumā vienu no otras. Tām pāri pārloka otras puses mīklu. Tagad vajadzēs nedaudz pirkstu veiklību, jo ar pirkstiem cieši jāsaspiež mīkla ap pildījumu, lai neveidojas gaisa burbuļi. Mīkla ir elastīga un viegli padodas uz vienu vai otru pusi. Ar nelielu apaļu formiņu (glāzīti) mīklu ap pelmeni izspiež pusmēness formā. Šīs darbības ir ļoti līdzīgas pīrādziņu gatavošanai. Pusmēneša stūrus saspiež kopā, tā iegūstot pelmeņa formu. Visas darbības ar pelmeņiem veic dāsni bārstot miltus, jo citādi pelmeņi var salipt kopā vai pielipt pie darba virsmas, dēlīša utt.

Gatavos pelmeņus saldē vai vāra. Ja pelmeņus saldē, tad vienā kārtā tā, lai tie savstarpēji nesaskaras, citādi tie nebūs atdalāmi. Kad pelmeņi sasaluši, tos saber kopā. Ja pelmeņus vāra, tad lielā ūdens daudzumā. Katlā liek jau verdošā ūdenī. Kad vāroties tie uzpeld virspusē, vārīšanu turpina vēl pāris minūtes, lai izkarst arī pildījums. Ja gatavojot pelmeņus, būs palikuši gaisa burbuļi, tie peldēs pa virsu jau no sākuma. Pelmeņus ar jēlu pildījumu vāra ilgāk, kā tos ar sieru, spinātiem vai sēnēm.



 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru