svētdiena, 2012. gada 2. septembris

PERSIKU GALETE AR KADIĶOGĀM UN CITRONVERBĒNU




Persiku galete, kuras augļu garšu paspilgtina ar citronverbēnu, kadiķogām un pistācijām. Garšaugi un garšvielas ar persikiem saspēlējas, radot interesantas garšas, smaržas un krāsu nianses.

No mīklas porcijas sanāk galete aptuveni 30-35 cm diametrā (mīkla ir jārullē attiecīgi 5 cm platāka, lai varētu uzlocīt malas). Mīklai izmantoju un varu ieteikt Gauda spēks sijātos pilngraudu kviešu miltus. Parasti izmantoju vissmalkākā maluma sijātos pilngraudu kviešu miltus (tips 0), kas ir tikpat smalki malti kā parastie kviešu milti, tikai to krāsa ir tumšāka un pelēcīgāka, tie ir viendabīgi un tajos nevar saskatīt nekādas sīkas kliju daļas. Šobrīd vissmalkākā maluma milti veikalā ir izbeigušies līdz jaunās ražas kūlumam, tādēļ izmantoju sijātos pilngraudu kviešu miltus (tips 1), kuru malums ir nedaudz rupjāks par tipu 0, un to krāsa ir bālgana ar mazītiņiem smilškrāsas lāsumiņiem. Receptē izmantoto tapioku var aizstāt ar kartupeļu cieti, bet tādā gadījumā pirms cietes pievienošanas vēlams atbrīvoties no augļu sulas. Ja kadiķogas un citronverbēnu samaļ, to pievieno mazāk nekā tad, ja to attiecīgi drupina un saberž.
 
1 porcija pilngraudu galetes mīkla (šoreiz izmantots miltu maluma tips 1)
500g persiki
75g cukurs
2 ēdamk. malta tapioka
3 maltas kadiķogas
1 ēdamk. malta citronverbēna
3 ēdamkarotes maltas (nesālītas) pistācijas
 
 
 
 
 


Vispirms sagatavo pildījumu. Persikiem izņem kauliņus un sagriež šķēlēs, pieber cukuru un kadiķogas un citronverbēnu (kadiķogas sasmalcina, sadrupinot, samaļot vai sadauzot ar āmuru, savukārt citronverbēnu saberž vai samaļ kopā ar cukuru). Galetes mīklu izņem no ledusskapja un uz ar miltiem dāsni apbērtas darba virsmas izrullē aptuveni 35-40cm diametrā un liek uz pannas, kas apklāta ar cepampapīru. Mīklas vidū liek pildījumu ar visu sulu un to izlīdzina pa visu galetes virsmu, atstājot brīvu ārējo malu 5 cm platumā, kuru uzloka uz augšu pāri pildījumam tā, lai tas pilnībā būtu ieskauts.

Galeti cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 30-40 minūtes vai līdz kamēr augļi ir mīksti un mīkla kļuvusi tumši zeltaina. Pārkaisa ar maltām pistācijām. Pasniedz siltu vai pilnībā atdzesētu.

Pēdējā fotogrāfija ar Jana Kata (Jan Kath) paklāju no izstādes Dzēstais mantojums mākslas muzejā Rīgas Birža, vairāk info www.jan-kath.de

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru