sestdiena, 2012. gada 10. novembris

BUĻĻA PAUTI AR GAILENĒM BALTVĪNA MĒRCĒ




Nedaudz aizkavējusies recepte, ko pagatavoju jau pirms kāda laika. Ja būtu par to rakstījusi novembra sākumā, varētu padomāt, ka tas tāds Halloween jociņš, ar ko pabaidīt viesus. Buļļa pauti laikam ietilpst drazu jeb, kulinārā valodā runājot, subproduktu kategorijā. Dīvains vārds, kuru es nelietoju. Dīvains noslēpums ir arī tas, kur paliek buļļa pauti, jo ne veikalos (izņemot Sky), ne pat tirgū tos tik viegli neatrast. Laikam Latvijā liellopa gaļas veidā apēdam tikai un vienīgi govis.
 
Otrs dīvains noslēpums ir pautu gatavošanas receptes. Pavārgrāmatās nav. Internetā ir viens variants ar dažām niansēm - sutināti sīpolos un skābā krējuma mērcē. Tādējādi šo recepti nācās salikt kopā man pašai. Pirmā doma bija gatavot līdzīgi kā coq au vin, bet tad sievišķīgs maigums ņēma virsroku. Pautus saliku kopā ar gailenēm un baltvīnu, jo tie likās mīkstajai un maigajai pautu struktūrai saudzējošāki. Vajadzēja izvēlēties sastāvdaļas, kas tos nenomāc un nepārņem ar savām spēcīgajām garšām. Ļoti laba kombinācija - baltvīns un gailenes paliek otrajā plānā, izceļot pautu garšu.
 
 
 
 
 
4 buļļa pauti
500g gailenes (ziemas sezonā saldētas gailenes)
1 glāze baltvīns
1 mazs sīpols
2 ķiploka daiviņas
3 kadiķogas
daži timiāna zariņi
sāls, pipari
eļļa cepšanai
 
Es nopirku jau attīrītus pautus, citādi vispirms jātiek galā ar to izdabūšanu ārā no ādas. Tālāk pautus sagriež 1,5 cm biezās šķēlēs. Notīrītas gailenes eļļā uz pannas apcep, pievieno kadiķogas un timiānu. Saceptās gailenes rezervē. Pannā eļļā apcep smalki sagrieztu sīpolu un ķiploku, kad tie sacepušies uz karstas pannas liek pautu šķēles un ātri apcep no abām pusēm. Ja panna nebūs pietiekami karsta, pauti sāks sulot, kas nav labi. Labāk pautu šķēles likt uz ļoti karstas pannas, lai tās ātri aprauj brūnas. Pautus sasāla un sapiparo, un pielej baltvīnu, kad alkohols no vīna iztvaikojis, samazina liesmu un pievieno rezervētās gailenes. Pannai uzliek vāku un uz lēnas uguns turpina sutināt aptuveni 15 minūtes. Ja sautējoties šķiet, ka mērces būs par maz, pielej nedaudz buljonu.
 
Ceļ galdā ar kartupeļiem, kas vārīti ar mizu vai uz oglēm ceptiem kartupeļiem. Pasniedz ar atdzesētu  Fita Preta Palpite Branco, Alentejo, Portugāle. Vīns darīts no Arinto, Antao Vaz un Verdejo šķirnes vīnogām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru