trešdiena, 2012. gada 7. novembris

CANEPA GENOVINO CARIGNAN


 
 
Carignan nav pirmā Čīles vīndarīšanu raksturojošā vīnogu šķirne, kas varētu ienākt prātā. Turklāt Maules ieleja, no kuras nāk Čīles Carignan vīni, var sagādāt arī pamatīgu vilšanos. Reģions ir ar senām vīndarīšanas tradīcijām, bet tikai nesen Cabernet Sauvignon stādījumi tajā apsteidza ieziemieti - País. Maules ielejā aug aptuveni 450 ha Carignan vīnogulāji un Itatas ielejā vēl aptuvei 100 ha, un tie būs arī gandrīz vienīgie šīs šķirnes stādījumi Čīlē. Tomēr jau vairāk kā 5 gadus tieši Maules Carignan ieņem godalgotas vietas Čīles vīnu gida La Guía de Vinos Descorchados kategorijā citu tumšo vīnogu škirņu vīni, tā novērtējot vīndarru darbu, kas dara vīnu no mazāk zināmām vai ne tik populārām vīnogu šķirnēm. Īpaša vērība Carignan vīnogulājiem ir pievērsta apgabalā, kas tiek dēvēts par secano maulino un atrodas no Konstitusjonas līdz Sanhavjerai uz leju līdz Melozalai un Kaukēnesai. Tā raksturojošais terroir ir granīta iežu augsne ar grants pāreju sarkanajā malā, barības vielām nabadzīga, bet bagāta ar kvarcu. Topogrāfija ir viļņaina, kas nosaka, ka vīnogulāji ir dažādi pavērsti saulei. Ziemas lieti ir vienīgie, kas nodrošina ūdeni, augšanas sezonā saule cepina uz nebēdu, tas mijās ar vēsām naktīm un vieglu piekrastes vēju, kas attiecīgi arī nosaka vīnkoku veidošanas formu - en arbolito vai cabeza, lai pasargātu ogas no tiešas saules ietekmes, kā arī vīnkoku ievērojamais vecums.
 
Pat tad, ja fiziski vīna darītava neatrodas maulino secano, tai iespējams pieder nelieli Carignan stādījumi tajā pusē vai tā iepērk vīnogas no uzticamiem vīnogu audzētājiem. Tā tas ir ar vairākām ievērojamām darītavām - Canepa, Undurraga, Gillmore, De Martino, Morandé, Odfjell, Miguel Torres. Un tās visas dara Maules vai Kaukēnesas apelācijas vīnus, kam patiešām ir vērts pievērst uzmanību (D.O. Valle de Maule, D.O. Cauquenes). Daļa darītavu, kurās tiek darīts vīns no secano maulino augušajām Carignan vīnogām ir apvienojušies un izveidojuši apvienību Vigno, Vignadores de Carignan, lai apzinātu vīndarīšanas mantojumu un popularizētu Carignan no secano maulino. Genovino (2008) ir ieguvis Challenge International Du Vin zelta godalgu 2010.gadā.

Canepa Genovino, Carignan, D.O. Cauquenes, Valle del Maule, 2008.ražas gads

Krāsa: purpursarkana ar nedaudz violetu atspulgu
Aromāts: piparainu garšvielu, vijolīšu, ķiršu, granātābolu un grauzdējuma notis
Garša:  Biezs un tumīgs, līdzīgi kā aromāts arī garša norāda, ka vīns pabijis ozolkoka mucā. Tomēr jūtams, ka vīnogas ir novāktas laikus, nevis jau pārgatavojušos rozīņu stadijā, un tas vīnam piešķir ļoti koncentrētu, bet svaigu augļu garšu, kurā dominē kazenes un ķirši. Patīkami tanīni, kas pēc neilga laika varētu vairāk noapaļoties.
Saderība: meža sēņu risoto

Vīns degustēts 2012.gada 1.novembrī

Cariñena tāds būtu šīs vīnogu šķirnes dzimtais nosaukums, jo tā cēlusies Aragonā, Spānijā, kur patiesībā nav pārāk populāra, lai neteiktu, ka ir aizmirsta. Tomēr tā atrada jaunas mājas Landokā, Francijas dienvidos un arī citu nosaukumu - Carignan. Ar nosaukumu Mazuelo tā ir pazīstama Riohā, kur ar šķietami nelielu daļu ietilpst tradicionalajā Riohas crianza vīna jaukumā. Varētu teikt, ka skumjš ir arī tās stāsts Čīlē. Šķiet, ka pirmie Carignan vīnogu stādi uz Čīli atceļoja pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados pēc postošās 1939.gada zemestrīces. Kā sava veida palīdzības formu zaudējumus cietušajiem vīnogu audzētājiem Lauksaimniecības ministrija piedāvāja importētus Carignan stādus. Un atkal 2010.gada 27.februāra 8,8 magnitūdas spēcīgā zemestrīce postīja šo vīnogu audzētāju dārzus un vīna darītavas.

Carignan ir ļoti ražīga šķirne. Tā viegli piemērojas karstā un sausā klimatā, jo ogas nogatavojas samērā vēlu, un ir uzņēmīgas pret miltrasu un neīsto miltrasu. Bieži no Carignan darītie vīni paši par sevi nav pārāk izteiksmīgi, tie ir diezgan asi, ar izteiktiem tanīniem un augstu skābes saturu, tāpēc fermentēšanai bieži izmanto karbonisko macerāciju, lai vīnus varētu dzert jaunus.

Salīdzināšanai daži citi Čīles Carignan vīni no Maules ielejas divām zonām - Lonkomiljas ielejas (Valle del Loncomilla) un Tutuvēnas ielejas (Valle del Tutuven), kurā atrodas apgabals - Kaukēnesa:
Odfjell Orzada Carignan Valle del Maule
Santa Carolina Dry Farming Carignan Valle del Maule
Oveja Negra Single Vineyard Carignan Valle del Maule
Gillmore Hacedor de Mundos Carignan Reserve Loncomilla
Las Lomas de Cauquenes Selección de secano Gran Reserva Carignan, Valle del Maule
Morandé Edición Limitada Carignan Loncomilla

Salīdzināšanai daži vecās pasaules Carignan:
Domaine Bertrand Bergé, Les Mégalithes, Fitou
Domaine de l'Aupilhac, Le Carignan Vin de Pays
Ch de Lastours, Cuvée Simone Descamps, Corbières
Clos Manyetes, Clos Mogador, Priorat
Val Llach, Priorat
Terre Brune, Carignano del Sulcis, Santadi cooperative
Rocca Rubine, Carignano del Sulcis, Santadi cooperative


 
 
 
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru