trešdiena, 2012. gada 21. novembris

TAHINI - SEZAMA SĒKLU PASTA



Tahini ir izlobītu vai nelobītu un viegli apgrauzdētu sezama sēklu pasta. Tikko samalta pasta ir mīksta sviesta konsistencē, bet pēc vairākām nedēļām sezama eļļa atdalās no samaltajiem biezumiem un noslāņojas trauka virspusē. Tas ir dabīgs process, un nekas slikts ar tahini nav noticis, tikai pirms lietošanas tas ir jāizmaisa.
Tahini plaši izmanto Tuvo austrumu un persiešu virtuvē, Turcijā un Grieķijā. Visplašāk pazīstamais ēdiens, kam pievieno tahini, ir humuss. Taču tahini izmanto arī mērcēs.
Iesaku bioloģisko ražotāju tahini, jo tie ievēro zemu temperatūru režīmu pārstrādes procesā (aukstā malšana, kas ir līdzīga aukstajai spiešanai kvalitatīvo eļļu pasaulē), kas nodrošina, ka tahini saglabā vērtīgās uzturvielas - kalciju, aminoskābes, nepiesātinātās taukskābes, E, F, T, B1, B2, B3, B5, B6 un B15 vitamīnus.
Gardēžu pasaulē par labākajām tiek atzītas Etiopijas Humera sezama sēklas. Amara ir sezama sēklu pastas nosaukums amharu valodā. Amara tiek ražota ievērojot aukstās malšanas procesu starp tradicionālajiem melnā bazalta dzirnakmeņiem. Gatavojot amara, sezama sēklas tiek diedzētas, kas nodrošina, ka sēnalās esošā skābeņskābe sadalās, bet amara iegūst saldenu garšu ar rūgtenu asumiņu pēcgaršā.
Kvalitatīvam tahini ir jābūt pildītam stikla traukā, jo tahini esošās taukskābes saēd plastmasas traukus. Tahini ieteicams uzglabā ledusskapī, jo sezama eļļa mēdz sasmakt un sabojāties, lai arī pastāv viedoklis, ka dabīgie konservanti sezamīns un sezamols tam neļauj notikt.



2 komentāri: