ceturtdiena, 2012. gada 8. novembris

BUMBIERU, ZILĀ SIERA UN KARAMELIZĒTU VALRIEKSTU GALETE




Vēlais rudens mani rosināja dažiem eksperimentiem ar galetes pildījumu. Sulīgi bumbieri lieliski sader kopā ar pastinaku un zilo sieru. Es izvēlējos Trikātas siers ražoto sieru Blue. Smalkākai galetei izmanto caur sietiņu izberztu pastinaka biezeni, bet var izmantot arī ļoti smalki sarīvētu vai sablenderētu pastinaku. Kā īpašs garšas un dekoratīvais akcents ir karamelizēti valrieksti. Diemžēl attēlā redzamajā galetē nav karamelizēti, bet gan samalti valrieksti.
 
No mīklas porcijas sanāk galete aptuveni 30-35 cm diametrā (mīkla ir jārullē attiecīgi 5 cm platāka, lai varētu uzlocīt malas). Mīklai izmantoju un varu ieteikt Gauda spēks sijātos pilngraudu kviešu miltus (maluma tips 0).






1 porcija pilngraudu galetes mīkla

Pildījumam:
500g bumbieri
1 pastinaks
1 sauja karamelizēti valrieksti
75g cukurs
50g Trikātas siers Blue

Vispirms sagatavo pildījumu. Pastinaku sablenderē ar aptuveni pusi no cukura daudzuma vai arī pārvērš biezenī un pievieno pusi no cukura. Bumbierus sagriež šķēlēs. Valriekstus karamelizē. Galetes mīklu izņem no ledusskapja un uz ar miltiem dāsni apbērtas darba virsmas izrullē aptuveni 35-40cm diametrā un liek uz pannas, kas apklāta ar cepampapīru. Mīklas vidū liek pildījumu, atstājot brīvu ārējo malu 5 cm platumā - galetes virsmu pārklāj ar pastinaka biezeni, tam pa virsu kārto bumbiera šķēles, uzdrupina zilo sieru un uzber valriekstus. Brīvu atstāto ārējo malu uzloka uz augšu pāri pildījumam tā, lai tas pilnībā būtu ieskauts.

Galeti cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 30-40 minūtes vai līdz kamēr bumbieri ir mīksti un mīkla kļuvusi tumši zeltaina. Pasniedz siltu.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru