pirmdiena, 2012. gada 5. novembris

SANTA DIGNA ESTELADO ROSE


 
 
 
Dzirkstošais vīns no Čīles, kas neizpelnītos pārlieku ievērību, ja vien vīndaris-pionieris Migels Torress (Miguel Torres) atkal nebūtu iecerējis būt pirmais.
 
Uz vīna etiķetes ir Faire trade logo, kas nozīmē, ka lielā mērā šis ir sociāls projekts, kas nodrošina, ka mazie vīnogu audzētāji, kas citādi nav varējuši gūt labumu no Čīles vīnu buma, ir šī projekta patiesā labuma guvēji. Čīles valdība (Lauksaimniecības ministrija un Agrāro Inovāciju fonds (Fundación para la Innovación Agraria) piešķīra finansējumu projektam, lai ražotu komerciāli veiksmīgu vīnu no País šķirnes vīnogām, tādējādi palielinot pieprasījumu pēc tām, ceļot to cenu tirgū un palielinot to prestižu. Tomēr par šīs idejas autoru uzskatāms ilggadējais Čīles vēstnieks un kādreizējais ārlietu ministrs Mariano Fernandess (Mariano Fernández).
 
Čīles vīnu gids La Guía de Vinos Descorchados 2012 ir atzinis Santa Digna Estelado Rosé  par labāko dzirkstošo vīnu kategorijā. Vīns saņēmis arī citas balvas un atzinības. Ņemot vērā, ka dzirkstošie vīni, ir Čīles vīndarīšanas vājais punkts, tas nav pārsteidzoši, tomēr galīgi peļams vīns noteikti nav, lai arī vēl neattaisno savu zvaigžņoto nosaukumu.

Santa Digna Estelado Rosé, Miguel Torres, Secano Interior (100% País), degustēts 2012.gada 12.septembrī

Krāsa: bāli rozīga (País ogai ir plāna miza)
Aromāts: sarkanie kauliņu augļi ar dominējošām žāvētu ķiršu notīm
Garša: Smalki un samērā noturīgi burbuļi. Vīnam raksturīgas sarkano kauliņu augļu notis. Garšā vairāk dominē gatavi ķirši. Tomēr vīna uzbūvē kaut kas trūkst, tā struktūra ir vāja. Pēcgaršā pietiekams dzīvelīgs skābes daudzums, kas dara vīnu par labu sabiedroto ēdienam, kas citādi pēc struktūras būtu par smagu/treknu.
Saderība: pīles krūtiņa, ar āboliem un brūklenēm vai plūmēm pildīta pīle.

Tiek uzskatīts, ka spāņi bija pirmie, kas uz Jauno pasauli atveda pirmos vīnogu stādus.  Čīlē pirms aptuveni 500 gadiem kā pirmā nonāca vīnogu šķirne País, kas Spānijā ir pazīstama ar nosaukumu Listán (Palomino) Negro, Argentīnā Criolla, Peru Rosa del Perú, bet ASV - Misión/MissionPaís ilgu laiku tika uzskatīta par šķirni, no  kuras var iegūt vienkāršus, blāvus un neizteiksmīgus vīnus. Vienlaikus gan jāatzīmē, ka País platības arī nav redzējušas modernas vīna lauku kopšanas metodes.

País vīnogu šķirne ilgu laiku bija visvairāk kultivētā vīnogu šķirne Čīlē, un tikai pamazām tā piekāpās tradicionālajām franču vīna vīnogu šķirnēm un País atkāpās no komerciāli veiksmīgajām ielejām - Maipo, Curicó. Tomēr joprojām ir saglabājušies País stādījumi aptuveni 15 000 ha platībā galvenokārt Čīles dienvidos - Maules un Bío Bío ielejās. Tie ir mantoti mazi stādījumi ar šo savulaik dominējošo vīnogu šķirni, kas lielā sausumā bez modernām apūdeņošanas iekārtām un nekoptos vīna dārzos mežonīgi cīnās par savu eksistenci. Tas attiecīgi nozīmē ražības problēmas, slimību izplatīšanos un galu galā nekvalitatīvas ogas, no kurām tiek brūvētas tradicionālās dziras - chicha un pipeño.

Lai arī vīnogas nāk no Maules ielejas, oficiāli šī apelācija nevar tikt norādīta uz etiķetes, jo País šķirne nav minēta to šķirņu sarakstā, no kuras var darīt apelāciju vīnus. Tomēr ir speciāla apelācija Secano Interior, kas rezervēta  vīniem no País un Cinsault šķirnes vīnogām, kas augušas neapūdeņotajos sektoros centrālajā ieplakā un Piekrastes kalnu grēdas austrumu nogāzē.
 
Salīdzināšanai, ko iespējams sagaidīt no País vīnogu šķirnes, varu ieteikt vēl tikai divus kvalitatīvus vīnus, tiesa ne dzirkstošos, jo País šķirnei atdzīšana vēl ir jānopelna - Chilcas Single Vineyard País, El Pais de Quenehuao, ko Maules ielejā dara ambiciozs franču vīndaris Louis-Antoine Luyt.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru