pirmdiena, 2012. gada 19. novembris

HUMUSS


 
 

 
Viena maza turku pupa
Ceļoja uz Angliju,
Anglija bij aizslēgta,
Atslēga bij nolauzta;
Viens, divi, trīs,
Nu tu esi brīvs!

Man bērnībā par turku zirņiem nebija nekādas nojausmas, vien no labi pazīstamā skaitāmpantiņa zināju, ka ir tāda turku pupa. Bet kā tās izskatās, kurš gan to pateiks? Un kāds tai sakars ar Angliju?Turku zirņi ir izplatīti ēdienkartē austrumu tautām, Vidusjūras reģionā un Ziemeļāfrikā. Ēšanai ziemas mēnešos zirņus kaltē, bet pēc tam kaltētos var samalt miltos. No tiem cep plakanmaizes un plāceņus - Dženovā tā ir farinata, Nicā socca, bet Tanžerā - kalinté.

Vēl aunazirņus lieto zupās, sautējumos un salātos. Libānā, Palestīnā un Sīrijā ļoti populārs ir humuss - aunazirņu biezenis, kuru var ēst kā siltu, tā arī aukstu. Parasti to pasniedz pildītu pitā ar sīpoliem un cieti vārītu olu, bet ārpus tā izcelsmes valstīm humuss plaši tiek izmantots kā dips jeb mērcīte pie uzkodām. Humuss sader kopā ar tomātiem, melnajām olīvām, pitu, pētersīļiem, koriandru, grilētu papriku, kūpinātu/dūmotu papriku (pimentón de la Vera ahumado), čili.

Humusa sastāvdaļas ir vienkāršas, bet to proporcijas katram pavāram savādākas. Tieši tā, tās vajag pieregulēt pēc savas garšas un gaumes. Tahini ir viegli apgrauzdētu un samaltu sezama sēklu pasta. Aunazirņi pirms vārīšanas ir obligāti jāizmērcē vismaz diennnakti, un to vārīšana var aizņemt līdz pat divām stundām, jo tiem jābūt tik mīkstiem, ka tie tūlīt sāks izšķīst, lai humuss sanāktu krēmīgi miltains. Kā garšvielas šoreiz izmantoju man uzdāvinātu nezināmu garšvielu maisījumu no Jordānas, kurā ļoti smalki samalti kaltēti zaļumi un vienīgais viegli atpazīstamais tajā ir grauzdētas sezama sēklas. Otra garšviela ir ļoti tradicionāla spāņu garšviela, bet arī tā lieliski papildina gan humusa aromātu, gan garšu - kūpinātas/dūmotas paprikas pulveris.


 
 
 



 
 

150g kaltēti aunazirņi (obligāti izmērcēti)
2 ēdamk. tahini pasta
1/2 citrona sula
2-3 ķiploka daiviņas
zirņu vārīšanas šķidrums
sāls
garšvielas - dūmotās paprikas pulveris, garšvielu maisījums no Jordānas
šļuka olīveļļa

Izmērcētus aunazirņus vāra sālsūdenī līdz tie tūlīt, tūlīt sāks izšķīst. Zirņus saber blenderī, bet vārīšanas šķidrumu rezervē. Pievieno tahini, citronu sulu un ķiploku daiviņas. Blenderēšanas laikā pamazām pievieno zirņu vārīšanas šķidrumu līdz veidojas krēmīgi miltainas konsistences biezenis. Humusu dekorē ar  dūmotās paprikas pulveri un garšvielu maisījumu no Jordānas. Pārlej ar šļuku olīveļļu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru