ceturtdiena, 2012. gada 8. novembris

LIBERTU BĒRZU SULAS PUTOJOŠAIS DZĒRIENS




Visa sākums ir Latvijas tradīcijas un kulinārais mantojums - bērzu sulu tecināšana. Un tie, kas mani labi pazīst, neesiet šokēti. Diemžēl joprojām esmu skeptiska par kvalitatīvu vīndarīšanu Latvijā. Toties tuvojoties Mārtiņdienai un Neatkarības dienai, gribas vietējas izcelsmes dzērienu. Lūk, esmu atradusi - Libertu bērzu sulas putojošais dzēriens, bruts 2011, meistars Linards Liberts, www.sula.lv. Nekādu pretenziju saukties par vīnu, drīzāk gan veselīgs patriotisms, jo kontraetiķetē ir norāde uz izcelsmes vietu - Ikšķili un tās ģērbonis.

Dzēriena sastāvā ir 100% bērza sula, kuras tālākais tehnoloģiskais process ir teju identisks šampanieša un kvalitatīvāko dzirkstošo vīnu darīšanai. Bērza sula tiek divreiz raudzēta, pirmajā raudzēšanā izmantoti šampanieša raugi, savukārt otrreizējā raudzēšana ir notikusi pudelē (méthode champenoise). Tas nozīmē, ka šis nav uzgāzēts dzēriens kā limonāde, prosecco vai lambrusco, turklāt otrreizēja raudzēšana pudelē ir daudz laikietilpīgāka un dārgāka par vienkāršu karbonizēšanu cisternā.
 
Man šķiet, ka bērzu sula ir vislabākais no izejmateriāliem raudzētiem dzērieniem, ko man Latvijā ir bijusi iespēja degustēt. Bet tikpat lielā mērā es pieļauju, ka noteicoša loma ir know how un cilvēciskajam faktoram. Ļoti interesanta izvērtās vertikālā divu ražas gadu dzērienu degustācija. Ja 2011.gada bruts ir dzeršanai gatavs, tad 2012.gada brutam prasītos pavadīt vēl kādu laiku pudelē. 2012.gada bruts ir patiesi dzirkstošs, savukārt 2011.gada brutam burbuļu noturība ir galvenais defekts, ko noteikti vajadzētu uzlabot.

Krāsa: tumši zeltains salmu tonis
Aromāts: maizes, rauga un ābolu notis
Garša: dominē norūgušas bērzu sulas ar patīkami svaigu pēcgaršu. Garšā ir dzīvīgs skābenums.
 
Saderība: cūkgaļas cepetis ar štovētiem kāpostiem. Dzēriena skābes līmenis lieliski tiek galā ar cepeša treknumu un kāpostu skābumu.
 
Ļoti godīgs produkts.


 
 
 


 

1 komentārs:

  1. Laba dāvana ārzemju draugiem- daudzi nezina, ka no bērza var iegūt dzērienu :)

    AtbildētDzēst