trešdiena, 2012. gada 29. augusts

PLŪMJU UN BUMBIERU GALETE AR KARDAMONU


 
 
 
 
 
Galete, kas vēsta par rudens sezonas tuvošanos. Izvēlas dažādu šķirņu plūmes un kādu bumbieri, lai pildījums nebūtu pārlieku koncentrēts. Garšas harmoniju paspilgtina kardamona akcents.

No mīklas porcijas sanāk galete aptuveni 30-35 cm diametrā (mīkla ir jārullē attiecīgi 5 cm platāka, lai varētu uzlocīt malas). Mīklai izmantoju un varu ieteikt Gauda spēks sijātos pilngraudu kviešu miltus. Sijātie pilngraudu kviešu milti ir tikpat smalki malti kā parastie kviešu milti, tikai to krāsa ir tumšāka un pelēcīgāka, tie ir viendabīgi un tajos nevar saskatīt nekādas sīkas kliju daļas. Receptē izmantoto tapioku var aizstāt ar kartupeļu cieti, bet tādā gadījumā pirms cietes pievienošanas vēlams atbrīvoties no augļu sulas.
500g dažādu šķirņu plūmes
1 liels bumbieris
75g cukurs
2ēdamk. malta tapioka
1tējk. malts kanēlis
kardamons
mandeļu skaidiņas
 
 
 
 
 
 
Vispirms sagatavo pildījumu. Plūmēm izņem kauliņus un sagriež šķēlēs, bumbierim izņem serdi un arī sagriež šķēlēs, pieber cukuru un kardamonu (kardamona sēklas izņem no pāksts un sasmalcina, samaļot vai sadauzot ar āmuru). Galetes mīklu izņem no ledusskapja un uz ar miltiem dāsni apbērtas darba virsmas izrullē aptuveni 35-40cm diametrā un liek uz pannas, kas apklāta ar cepampapīru. Mīklas vidū liek pildījumu ar visu sulu un to izlīdzina pa visu galetes virsmu, atstājot brīvu ārējo malu 5 cm platumā, kuru uzloka uz augšu pāri pildījumam tā, lai tas pilnībā būtu ieskauts.

Galeti cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 30-40 minūtes vai līdz kamēr augļi ir mīksti un mīkla kļuvusi tumši zeltaina. Pārkaisa ar mandeļu skaidiņām. Pasniedz siltu vai pilnībā atdzesētu.

2 komentāri:

  1. Jauka recepte!

    Vai zināji, ka pērkot miltus Grauda Spēkā un publicējoties var ņemt ābolus veikalā cik grib?

    Raimonds :)

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par ziņu, bet diemžēl nezināju. Citādi jau būtu izcepusi ābolu galeti.

    AtbildētDzēst