pirmdiena, 2012. gada 16. aprīlis

FINANSJĒRI (FINANCIERS)




Parīzes konditoreju neatņemama sastāvdaļa – tējas laika biskvītiņš finansjērs. Nekādu skaistu leģendu neatradu, vien to, ka 19.gadsimta beigās to radījis konditors Lasne, kuram netālu no Parīzes biržas Saint-Denis ielā piederēja konditoreja. Lūk, tad arī saviem bagātajiem un mūždien steidzīgajiem klientiem viņš radīja biskvītiņu, ko var apēst bez dakšiņas. Finansjēru sastāvdaļas ir vienkāršas, tas īpašais ir brūninātais sviests (beurre noisette) ar riekstu garšu. Finansjērus cep dažādās formiņās, bet populārākās ir ovālas un četrstūrainas.

95g sviests
100g pūdercukurs
70g milti
65g mandeļu milti
6 olbaltumi
2 šķipsniņas sausais raugs
1 tējk. Grand Marnier

Pannā uz lēnas uguns izkausē sviestu un ļauj lēni vārīties līdz tas sāk krāsoties brūns. Strauji noņem no uguns un sviestu pārlej citā traukā, jo starp patīkamu riekstu garšas sviestu un piedegušu melnu sviestu cepšanās ilgums var būt vien pāris sekundes. Ļauj sviestam atdzist.

 
Vienā bļodā sajauc pūdercukuru, miltus, mandeļu miltus un raugu, otrā bļodā sakuļ olbaltumus ar šķipsniņu sāls līdz virspusē veidojas vieglas baltas putiņas, un ne vairāk. Miltu maisījumā lēni iejauc olbaltumu maisījumu tā, lai neveidotos kunkuļi, iejauc sviestu un Grand Marnier. Mīklu liek ledusskapī uz nakti (12 stundām). Es izmantoju silikona formiņas, kas man atvieglo tālāko rīcību. Formiņas ¾ apjomā pilda ar aukstu mīklu un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 210°C 7-9 minūtes līdz finansjēri krāsojas gaiši brūni. Pasniedz siltus vai atdzesētus ar tēju vai kafiju.


Liels paldies Ivetiņai par finansjēru formiņām.





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru