svētdiena, 2012. gada 15. aprīlis

KVINOJAS PĪRĀGS (PASTEL DE QUÍNOA)



Kopš Čīles laikiem kvinoja ir mana favorīte. Kaut arī kaimiņvalstīs – Peru un Bolīvijā tā ir daudz populārāka un arī ikdienas kulinārijā tiek izmantota daudz biežāk. Kvinoju tik dažādos veidos kā Čīlē, neesmu vairs gatavojusi, laikam tādēļ, ka porotos tā arī neiemīlēju, it īpaši klasiskajā kombinācijā ar rīsiem. Šī recepte nāk no Čīles ziemeļiem – zona Norte Grande, lai arī dažas garšas nianses ir modernizētas, tomēr šeit saskatāma tieša līdzība ar pastel de choclo, kur kukurūza tiek aizstāta ar kvinoju un pildījums ir nedaudz atšķirīgs no tradicionālā pino. Lielāka autentiskuma cienītāji liellopa gaļu var aizstāt ar lamas charqui – saulē un vējā kaltētu lamas gaļu.

Nofotogrāfētajam pīrāgam nevarēju sameklēt cukini, un to aizstāju ar seleriju kātiem un saulē kaltētiem tomātiem. Pildījuma dārzeņus iesaku variēt un izvēlēties atbilstoši gadalaikam.

Kvinojas mīklai
250g kvinoja
2 olas
150ml saldais krējums
1 tējk. karija pulveris
Sāls un pipari

Pildījumam
500g liellopa gaļa
2 sarkanie sīpoli
1 baklažāns
1 cukini vai neliels kabacis
300g šampinjoni
Sauja rozīnes
100 ml dārzeņu vai liellopa buljons
Parmas siers

Vispirms lielā ūdens daudzumā ar sāli uz mazas uguns vāra kvinoju apmēram 10 minūtes līdz tā ir izvārījusies/mīksta. Kvinoju duršlakā nokāš un atstāj atdzist.

Tikmēr smalki sagriež sīpolus; cukini un baklažānus sagriež 1cm lielos kubiņos, šampinjonus sašķēlē, visus dārzeņus olīveļļā apcep uz pannas. Nelielos gabalos sagriež liellopa gaļu un arī apcep olīveļļā uz pannas.


Atdzisušo kvinoju bļodā sajauc ar olām, karija pulveri un saldo krējumu, sasāla un sapiparo pēc garšas. Masai jābūt pēc iespējas viendabīgākai, ja tā šķiet par sausu, pievieno vēl nedaudz saldo krējumu.


Cepamtraukā liek apceptos dārzeņus un gaļu, pievieno rozīnes, pielej buljonu, sasāla un sapiparo pēc garšas, viegli izmaisa. Virs pildījuma klāj kvinojas masu, uzrīvē Parmas sieru. Cepamtrauku liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 220°C pusstundu. Ceļ galdā karstu.


Pasniedz ar vidējas miesasbūves, ozolā izturētu sarkanvīnu, piemēram, Bodegas Vicente García, El miracle 120 aniversario, Tempranillo Shiraz 2008, D.O. Valencia.





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru