otrdiena, 2012. gada 10. aprīlis

MAROKĀŅU ZIVJU BUMBIŅAS TAŽĪNĀ



Marokas piekrastes pilsēta Safi ir nedaudz biedējoši skarba, industriāla un asociējas ar sardīnēm. Autentiskajā receptē no Safi zivju bumbiņas tažīnā gatavo no maltām sardīnēm, es savukārt izmantoju salakas, kas varbūt šai aromātiem bagātajai receptei ir nedaudz par maigu. Salaku filejas gan nav nepieciešamība malt, tās lieliski var sablenderēt. Un šai receptei noderēs paraboiled, vienkāršas izcelsmes rīsi, kuri ātri pārvārās, jo tie gaļas bumbiņās pilda saistvielas funkcijas, taču rīsu vietā var izmantot arī rīvmaizi.

Bumbiņām
1 kg maltas sardīnes (fileja, bez asakām) vai malta cita baltā zivs
½ glāze vārīti rīsi vai baltmaizes rīvmaize
1 smalki sagriezts sīpols
4 ēdamk. svaigi spiesta citronu sula
1 buntīne svaigs koriandrs+pētersīļi
Sāls un svaigi malti baltie pipari
Garšvielas katrs sajauc pēc gaumes – malts ingvers, paprikas pulveris, malts kumins/romiešu ķimenes.

Mērcei
1sīpols
1kg tomāti vai 400ml bundža konservēti tomāti savā sula
½ glāze ķirbju biezenis
1 selerijas kāts
Mazs gabaliņš no fenheļa vai 1 tējk. fenheļa sēklas
2 daiviņas ķiploks
Sauja rozā vai zaļās olīvas
Daži kaperi
Jūras sāls un svaigi malti melnie pipari
1 tējk. malts kumins
1 tējk. paprikas pulveris
Šķipsna safrāna, iepriekš izmērcēta vārošā ūdenī
Šļuka olīveļļa

Tažīnas traukā uz lēnas uguns eļļā apcep smalki sagrieztus dārzeņus - ķiploku, sīpolu un seleriju kātu, pievieno garšvielas (safrānu ar ūdeni, kurā tas mērcējās), kad tās sāk izdalīt savu aromātu, pievieno sagrieztus tomātus vai konservētus tomātus ar sulu un ķirbju biezeni. Ja vēlas paspilgtināt garšu, piešauj šļuku anīsota dzēriena – pastis, raki, ouzo.

Zivs fileju sablenderē kopā ar citrona sulu. Bļodā liek zivs masu, rīsus vai rīvmaizi, sakapātu sīpolu, sasmalcinātus zaļumus, sāli, piparus un garšvielas. Visu kārtīgi un pacietīgi izmīca. Ar mitrām rokām no zivs masas veido bumbiņas, kārtojot tās mērcē tažīnas traukā. Tažīnai uzliek vāku un uz lēnas uguns cep 20-30 minūtes atkarībā no bumbiņu lieluma. Eiropeiskā noskaņā pasniedz ar rīsiem vai autentiskākā noskaņā ar rozā olīvām, marokāņu maizi un citrona ceturtdaļām.








Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru