trešdiena, 2012. gada 18. aprīlis

PUTRAIMDESAS (ASINSDESAS)



Putraimdesa – tas taču ir tik latviski! Teiksiet – īsts latviešu ēdiens? Var jau būt, ka arī latviešu, bet visās valstīs, kurās esmu dzīvojusi, asinsdesa ir bijusi tradicionālo ēdienu kategorijā. Šķiet, ka tajās kultūrās, kurās pārtikā izmanto gaļu, ir īpašs veids kā pārtikā izmantot arī asinis. Angliski to sauc par black pudding vai blood sausage, Francijā un Beļģijā par boudin noir, Spānijā par morcilla, Čīlē par prieta… Visbiežāk asisnsdesas gatavo no cūkas asinīm, bet var izmantot arī citus lopus.

Izvāra 1 stopu miežu putraimu pusmīkstus, tad sagriež 1 mārciņu speķa ļoti sīkos kvadrātgabaliņos. Liek uz pannas 1 karoti tauku ar 4 smalki sagrieztiem sīpoliem, ber sagriezto speķi pannā, sasautē, klāt pieliekot 1 tējkaroti majorāna. Nu liek šo putrai klāt, izmaisa, pieliek vajadzīgo sāli, piparus, tad pielej apmēram 1 stopu asiņu. Visu šo samaisa krietni un iepilda tīrās zarnās, tad vāra sālsūdenī. Ja, iedurot ar adatu, asinis vairs nerādās, tad ir gatavas. Pēc tam apcep taukos un galdā dod ar brūkleņu ievārījumu.

Recepte aizgūta no K.Breikšes grāmatas Vārīšanas un cepšanas māksla, Tapals, 2009, bet nav izmēģināta.

Asinsdesu piedevas dažādām tautām atšķiras – latviešiem tie ir miežu putraimi vai grūbas, spāņiem - rīsi, francūžiem āboli un kastaņi. Asinsdesu pasniegšanas veidi arī dažādās valstīs atšķiras, tāpat kā to izmantošana kulinārijā. Latvieši uzskata, ka putraimdesas ir pašpietiekamas un tās ceļ galdā kā pamatēdienu ar minimālām piedevām, kas tradicionāli ir brūkleņu ievārījums. Briti asisnsdesas izmanto salātos, spāņi sautējumos (lauku rīsi ar trusi), francūži pasniedz ar āboliem. Variāciju patiešām ir gana daudz. Esmu izmēģinājusi un arī turpmāk gatavošu ēdienus ar asinsdesām, par kuriem rakstīšu atsevišķi, bet šeit turpmāk aprakstīšu gardākās putraimdesas un to ražotājus.

Jēra putraimdesas, ražotas uzņēmumā Sidrabjērs www.sidrabi.lv
Sastāvā: jēra gaļa, asinis, grūbas, ūdens, zirņu milti un garšvielas

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru