sestdiena, 2012. gada 28. aprīlis

KRUASĀNI (CROISSANTS)





Ooh la la! bija mans pirmais franciski apgūtais vārds. Lūk, arī mani pirmie mājās ceptie kruāsāni. Šos varētu nosaukt par hibrīdkruasāniem. Tā kā nevarēju atrast nevienu francūzi, kas mājās pats ceptu kruasānus, bet receptes no ikoniskām grāmatām mani vēl neuzrunāja, tad nolēmu izmēģināt šos hibrīdkruasānus, kurus Džeimijs Olivers (Jamie Oliver) māca cept bērniem. Saprotams, ka franči kruasānus mājās necep, jo tik daudz boulangerie un pâtisserie, cik Francijā, diez vai vēl kādā valstī var atrast. Tātad par īstiem kruasāniem šos uzskatīt nevar, jo netiek izmantota klasiskā kruasānu mīkla, lai arī šī mīkla tiek locīta kārtām un pildīta ar sviestu. Tomēr arī pēc šīs receptes kruasāni izdodas poraini un sviestaini, bet tomēr blīvāki; lai gan palielīšos, ka garšīgāki kā daudzās Rīgas konditorejās. Starp citu, Rīgā necep tos sliktākos kruasānus, jo, piemēram, tādas sausas kārtainās mīklas bulkas, ko franciski runājošajā Šveicē sauc par kruasāniem, var izbarot tikai baložiem. Pat tad, ja izzustu fiziskā robeža starp Šveici un Franciju, gastronomiskā kruasānu robeža nekļūdīgi norādīs uz attiecīgo valsti. Labi, ka Ženēvā 12.tramvajs aizvizina līdz Moillesulaz, Francijas robežai un pēc 200 metriem Annemasse virzienā pirmā boulangerie pārdod īstus sviesta kruasānus... Tā arī nesapratu, kurš Šveicē ir sabojājis kruasānu recepti, un kāpēc visi maiznieki to izmanto? Vai tiešām neviens otrpus robežai nevar šveiciešu maizniekiem iemācīt cept kruasānus?


Olivers iesaka izmantot strong bet nevis extra-strong white flour, šī britu miltu klasifikācija mani nedaudz samulsināja un beigās es izvēlējos mīksto kviešu šķirņu miltu 00 malumu. Lai arī mīklu no sākuma raudzē, pēc tam to pilda ar sviestu, loca un rullē kā kārtaino mīklu. Mīklas pareizai locīšanai ir būtiska nozīme, lai veidotos sviesta kārtas.


500g milti
250g auksts sviesta
200ml silts piems
150ml silts ūdens
7g sausais raugs
1 ēdamk. cukurs
1tējk.sāls
1 ola kruasānu pārziešanai


Miltus, sāli, cukuru un raugu samaisa, pievieno ūdeni un pienu un mīca mīklu līdz zīdainai tekstūrai. Mīklu saveļ bumbā un liek raudzēties siltā vietā stundu vai līdz mīkla dubultojusies. Tikmēr sviestu ieliek starp divām pārtikas plēves loksnēm un ar rulli ātri izdauza to līdz veidojas 15x20 cm taisnstūris. Tas jādara diezgan ātri, lai sviets saglabājas auksts. Uzrūgušo mīklu uz ar miltiem apbērtas darba virsmas vēlreiz izmīca un izrullē 50x25 cm taisnstūrī. Sviesta taisnstūri uzliek mīklas taisnstūrim pa vidu. Uz sviesta uzloca mīklu no abām pusēm, tādējādi ietinot sviestu mīklā. Pēc tam mīklu atkal izrullē 50x20 cm taisnstūrī. Locīšanu un rullēšanu turpina 3 reizes. Pēc katras salocīšanas reizes mīklu liek ledusskapī atpūsties 30 minūtes. Pēc pēdējās locīšanas reizes, kad mīklu izņem no ledusskapja, to izrullē taisnstūrī 5 mm biezumā, sadala slejās. No katras slejas izgriež trijstūrus, kurus sarullē, veidojot kruasānu pusmēness formu. Kruasānus kārto uz ar cepampapīru pārklātas cepampannas un atstāj raudzēties siltā vietā apmēram stundu. Kad smuki uzrūguši, kruasānus pārziež ar sakultu olu. Liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 200°C 10-15 min. līdz izcepušies zeltaini brūni.

Pirmā izdošanās noteikti novedīs pie klasiskās receptes izmēģināšanas, bet šī derēs steidzīgām dienām, kad petit dejeuner kārojas kruasāni.

1 komentārs:

  1. Super! Liels paldies par informāciju. Varu vien iedomāties, kā šis ies kopā ar kādu izcilu vīnu. Nevaru sagaidīt.

    AtbildētDzēst