svētdiena, 2012. gada 22. aprīlis

PANETONE (PANETTONE)



Uz Lieldienām izcepu panetoni – lai arī Itālijā to tradicionāli cep uz Ziemassvētkiem. Panetone ir augstas formas saldai maizei līdzīga kūka, ko cep no aromātiskas rauga mīklas, kas bagātināta ar olu dzeltenumiem.  Izsekojot leģendas, nākas secināt, ka panetones pirmsākumi meklējami Milānā. Panetones cepšana prasa daudz laika, ne pati darbošanās, bet ilgstoša ierauga gatavošana, tāpēc tas laikus jāieplāno. Diemžēl aša ideja – un hops! – te nesanāks. Es ieraugu gatavoju divas dienas pirms kūkas mīklas gatavošanas un cepšanas.

450g milti
60ml piens
130-150ml ūdens
80g cukurs
10g medus
15g bērzu sulas sīrups vai tumšais cukurniedru cukura sīrups
100g sviests
5 olu dzeltenumi
½ tējk. sausais raugs
200g dažādas rozīnes un sukādes

Gatavo ieraugu. Ņem pusi no rauga, tātad ¼ tējkaroti un izšķīdina 50 mililitros remdena ūdens, pievieno ½ tējkaroti medus un 50 gramus miltu. Visu sajauc viendabīgā putriņā un atstāj raudzēties vismaz 8 stundas. Pielej ieraugam vēl 50 mililitrus remdena ūdens un pievieno vēl 50 gramus miltu un visu rūpīgi izmaisa, un atstāj vēl uz 6 stundām. Ja gatavojot ieraugu, pārsteidz nakts, ieraugu liek raudzēties ledusskapī.

Iejauc mīklu. Ieraugam pievieno atlikušo raugu (¼ tējkaroti), 30-50 mililitrus remdenu ūdeni, 40 mililitrus remdenu pienu, 50 gramus cukura, 50 gramus mīksta sviesta un 2 olu dzeltenumus un visu kārtīgi izmaisa. Pievieno 200 gramus miltus un mīklu kārtīgi mīca līdz tā vairs nav ķepīga. Mīklu raudzē siltā vietā apmēram 3 stundas līdz tā ir dubultojusies.


Mīklai pievieno 30 gramus cukura, 20 mililitrus piena, 50 gramus mīksta sviesta, ½ tējkaroti medu, 15 gramus bērzu sulas sīrupu, 3 olu dzeltenumus, šķipsnu sāls un 150 gramus miltus, mīklu kārtīgi izmīca. Pieber rozīnes un sukādes un tās vienmērīgi iemīca mīklā. Cep veidnē (16 cm diametrs) ar augstām malām, ja nav veidnes ar tik augstām malām, tad parastās veidnes malas „pagarina” ar cepampapīru, to izklājot gar veidnes malām. Veidni piepilda ar mīklu, un tai nevajadzētu aizņemt vairāk par 1/3 no veidnes tilpuma, un raudzē siltā vietā 3-5 stundas. Uzrūgušai tai vajadzētu trīskāršoties, tad liek cepties cepeškrāsnī 180°C. Visdrošāk cepšanas ilgumu var noteikt, panetones gatavību pārbaudot ar koka irbulīti, ja iedurot kūkā, pie tā mīkla nelīp klāt – panetone ir gatava! Cepoties var gadīties, ka panetones virspuse apcepas pār mēru, tad to pārsedz ar foliju.


Atdzesē un ceļ galdā kopā ar labi atdzesētu deserta vīnu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru