trešdiena, 2012. gada 18. aprīlis

ZAĻO LĒCU SALĀTI AR JĒRA MĒLĪTĒM



Mana vājība lēcu pasaulē ir Pujī (Puy) zaļās lēcas. Pēc skata mazas, tumši zaļas ar zilganiem lāsumiņiem un ar viegli piparotu garšu. Salātos augstu tiek novērtēts, ka vāroties, tās saglabā savu formu. Pujī lēcas var aizstāt ar kastelučio (castelluccio) lēcām. Latvijā augušu jēru mēlītes var iegādāties no Imanta Dzelmes uzņēmuma Sidrabjērs Berga Bazāra un Kalnciema kvartāla tirdziņos.

250g zaļās lēcas
400g ķirštomāti
1 sarkanais sīpols
6 jēru mēlītes (veģetārajā versijā var aizstāt ar 70g Gorgonzolas siera)
1daiviņa ķiploks
Dažas kaperogas
Pētersīļi un dilles
Balzametiķis
Extra virgin olīveļļa
Sāls un pipari


Ķirštomātus salātiem var pievienot svaigus vai arī cepeškrāsnī kaltētus. Uzkarsē cepeškrāsni uz 130°C, ķirštomātus pārgriež uz pusēm un ar griezuma vietu uz augšu kārto uz ar cepampapīru pārklātu cepampannas. Pārslaka ar olīveļļu un balzametiķi un pārkaisa ar timiānu un sāli. Kaltē tomātus aptuveni pusotru stundu līdz tie ir vidēji izkaltuši.




Tikmēr katliņā ar sālsūdeni vāra lēcas līdz tās mīkstas (apm. 20 min.), nokāš un, kamēr vēl karstas, sajauc ar balzametiķi, olīveļļu, saspiestu ķiploku, sāli un pipariem, un atdzesē. Tieši karstas lēcas vislabāk uzsūc aromātus. Otrā katliņā sālsūdenī ar dillēm vāra jēra mēlītes līdz tās mīkstas, atdzesē un notīra ādu.

Lēcām pievieno tomātus, šķēlītēs sagrieztu sīpolu, gabaliņos sagrieztas mēlītes, kaperus. Pārkaisa ar sakapātiem pētersīļiem un dillēm. Ja nepieciešams, vēl pievieno olīveļļu vai sāli un piparus.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru