trešdiena, 2012. gada 2. maijs

GRIĶU GALETES (GALETTES DE SARRASIN)



Griķu galetes ir griķu miltu pankūku veids no Bretaņas ar tradicionāli sāļu pildījumu - olu, šķiņķi un rīvēts Grijēra sieru. Mājās var izcept mīkstas galetes, padarot maigāku griķu miltu mīklas struktūru, tai pievienojot kviešu miltus un kā šķidrumu izmantojot ūdeni nevis pienu. Savukārt ola tiek pievienota kā saistviela, kas padara mīklu elastīgu, bet eļļa dara mīklu mīkstāku un maigāku.

160 g griķu milti
90 g kviešu milti
350 ml auksts ūdens
1 liela ola
1 ēdamk. extra virgin olīveļļa
šķipsna sāls

Bļodā miltus sajauc ar sāli un pievieno apmēram 250 ml ūdeni, un iejauc mīklu ar koka karoti izsitot kunkuļus, pievieno olu, atlikušo ūdeni un eļļu. Mīklu vismaz divas stundas atpūtina ledusskapī, bet var atstāt ledusskapī arī uz nakti un cep pankūkas nākamajā rītā. Ja pēc atpūtas mīkla ir pārāk bieza, pievieno vēl nedaudz ūdeni. Cep uz viegli ietaukotas pannas no abām pusēm.

Uz pannas ar izkausētu sviestu liek griķu galeti, uz tās uzsit vielu olu, ar koka lāpstiņu izlīdzina olbaltumu, lai tas ātrāk izcepas, uz olbaltuma kārto šķiņķi un uzber rīvēto sieru. No četrām pusēm uzloca pankūkas malas un ceļ galdā. Var pildīt ar citiem sāļiem pildījumiem - sēnēm, dārzeņiem utt. Un galu galā var pasniegt arī ar saldu ievārījumu vai confiture du lait.











Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru