pirmdiena, 2012. gada 7. maijs

KOKOSRIEKSTU PIENA PANNA COTTA




Ziemeļitālijas deserts, kas tiek gatavots ne tikai visā Itālijā, bet arī teju vai visās pārējās pasaules valstīs. Panna cotta ir viltīgais deserts, jo iesākumā viss liekas pavisam vienkārši, un patiesībā nekas sarežģīts jau tur arī nav, bet ir nācies redzēt pamatīgi samocītus un sabojātus desertus. Tā, kā izejvielas nekādi netiek apstrādātas, tad to kvalitāte ir īpaši svarīga. Nevajadzētu desertu sabojāt ar nenosakāmas izcelsmes saldo krējumu vai sliktas kvalitātes kokosriekstu pienu. Jāņem vislabākais un svaigākais saldais krējums un kokosriekstu piens ar visaugstāko kokosriekstu ekstrakta saturu, jo pretējā gadījumā želēs ūdens.



Un tagad vissvarīgākā sastāvdaļa - želatīns. Labas kvalitātes želatīnam ir izšķiroša nozīme. Pareizas konsistences panna cotta ir gaisīga, viegla, pūkaina un samtaina, bet ta nav ne švammveidīga, ne arī recekļveidīga. Šeit darbojas nevis sajūta, bet matemātika. Tātad labas kvalitātes želatīnu nosver, kas arī veido pareizo konsistenci. Labajai kvalitātei ir nozīme tajā, ka konkrētais želatīna svars ir aprēķināts uz konkrētiem mililitriem šķidruma, un panna cotta nesastings ne par daudz, ne par maz, bet veidos ideālo konsistenci. Un vēl - sliktas kvalitātes želatīnam mēdz būt nepatīkama piegarša. Labāk būtu izmantot želatīna lapas, kas ir arī dārgākas vai agaru. Ja izmanto agaru, tad deserta konsistenci koriģēt nav iespējams. Savukārt, ja stindzina ar želatīnu, tad nepieciešamības gadījumā (ja deserts neželē) to iespējams katlā vēlreiz izkausēt (nedrīkst uzkarsēt vai uzvārīt!), pievienot papildus želatīnu un stindzināt atkal.



500ml saldais krējums
300ml kokosriekstu piens ar maksimāli augstu kokosriekstu ekstrakta saturu
100g cukurs
15g želatīns
šļuka liķieris Malibu



Uzbriedina želatīnu, un izkausē ūdens peldē. Visas pārējās sastāvdaļas kastrolī uzsilda tikai līdz remdenai temperatūrai un, maisot izkausē cukuru. Pievieno želatīnu, kārtīgi izmaisa un porcijo. Trauciņus pārsedz ar pārtikas plēvi, jo deserti ātri uzsūc visas citas apkārt esošās smaržas, un stindzina ledusskapī vismaz 6 stundas.



Bildē redzamais panna cotta tika celts galdā ar smiltsērkšķu-ķirbju mērci un pasniegts ar jaunās pasaules vēlās ražas desertvīnu - Viña Requingua (Kuriko ieleja, Čīle) late harvest Sauvignon Blanc (80%), Semillon (20%) 2010.



 Un šeit - Raimonda Zommera kokosriekstu piena panna cotta montāža Dienas Ēdieni un Rito meistarklasē.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru