svētdiena, 2012. gada 6. maijs

ŅOKI (GNOCCHI)



500g miltaini kartupeļi
250g kviešu milti
1 ola
1 olas dzeltenums
šķipsna sāls

Uz cepampannas 2 cm biezumā izklāj rupjo sāli. Kartupeļus ar mizu nomazgā, nosusina un kārto uz sāls cepampannā. Cep 160°C apmēram 45 minūtes vai līdz kamēr kartupeļi izcepušies mīksti un miltaini. Kartupeļus nedaudz padzesē, tad pārgriež uz pusēm un ar karoti izgrebj tikai mīkstumu bez cietās kārtiņas, kas var būt ap mizu.

Gatavo mīklu. Kartupeļu mīkstumu sastampā, pievieno olu un tās dzeltenumu, sāli un miltus. Mīca līdz veidojas viendabīga mīkla, ja tā joprojām ir pārāk ķepīga, pievieno vēl nedaudz miltus, taču milti ņokus dara cietus un gumijotus. 

Veido ņokus. Mīklu sadala vairākās daļās, no kurām izrullē apmēram 1 cm diametra rullī. To sagriež 2 cm garuma gabalos un katru sagriezto gabaliņu saveļ klimpā un noslidina gar dakšu, veidojot rievaino formu. Lai gan ņoku formai nav būtiska nozīme, visbiežāk tos veido rievainus vai ar īkšķa iespiedumu, kas nodrošina labāku mērces pieķeršanos.

Gatavos ņokus sasaldē vai arī tūlīt pat vāra 10 minūtes verdošā sālsūdenī. Saldē ņokus vienā kārtā, lai tiek nesalīp, jau sasalušus saber kopā. Bildē redzamie ņoki tika pasniegti ar sēņu-siera mērci.










Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru