trešdiena, 2012. gada 2. maijs

MOKA KAFIJAS KANNIŅA




Mana uzticamā kafijas kanniņa gurdeniem rītiem un laiskiem vakariem. Pirmoreiz to iepazinu, dzīvojot Spānijā tikko kā pārcēlusies uz Alikanti. Lielisks risinājums, ja visur nevar paņemt līdzi kafijas automātu. Protams, Spānijā kafiju var aiziet iedzert uz vietējo kafejnīcu gandrīz jebkurā laikā. Turpmāk kanniņa man ir ceļojusi līdzi daudzos ceļojumos pa Eiropu, Āfriku un Latīņameriku. Vienīgā valsts, kur pilnībā varēju bez tās iztikt, bija kafijas dzimtene - Etiopija. Savukārt Čīlē mana eksistence bez kanniņas būtu nožēlojama, jo nekad nevarēju noticēt līdz kādam fetišisma līmenim iespējams pacelt Nescafe.

Šī alumīnija kanniņa tiek saukta arī par itāļu kafijas kanniņu, iespējams aiz savas lielās popularitātes Itālijā, kur katrā mājsaimniecībā ir vairākas tādas. Kanniņas iedalās pēc izmēriem, t.i. tasītēm, cik daudz tasīšu dzersiet, tik lielu kanniņu ņemiet. Un nekādā gadījumā to nejaukt ar spiedkannu vai franču kafijas kanniņu, jo brūvējumi abās kanniņās sanāk ļoti atšķirīgi, tāpat kā to uzbūve un darbības principi.

Itāļu kanniņa sastāv no trim daļām: apakšējās tvertnes - ūdenim, sietiņa - maltai kafijai un augšējās tvertnes - gatavai kafijai. Apakšējā tvertnē līdz atzīmei ielej ūdeni, iestutē sietiņu, kurā ieber maltu kafiju un pielīdzina, bet nesablīvē. Cieši uzskrūvē virsējo tvertni, pretējā gadījumā spiediena rezultātā ūdens šļāksies arā pa kanniņas sāniem. Necenšas skrūvēt kanniņas daļas, turot aiz roktura, jo šī visā konstrukcijā ir pati trauslākā daļa. Kanniņa, apmainot gumijas blīves, ir teju mūžīga, ja vien nenolūzīs plastmasas rokturis. Drošības apsvērumiem kanniņas apakšējās tvertnes sānos ir ventilis, ja kaut kādu iemeslu dēļ ūdens no apakšas netiek augšā, kanniņa neuzsprāgs, bet "nolaidīs tvaiku".

Kanniņu liek uz sildelementa. Darbības princips ir visai vienkāršs - vārošais ūdens no kanniņas apakšas ar spiedienu ātri tiek izspiests cauri kafijai, kas iebērta sietiņā virs ūdens. Šo procesu pavada skaļa burbuļošana, tiklīdz tā beidzas - kafija ir gatava. Uzmanīgi - pa snīpīti plūst tvaiks, un vāku bez vajadzības vērt vaļā nevajag, lai neapdedzinātos.

Pēc lietošanas kanniņu atdzesē un izmazgā.
















Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru