ceturtdiena, 2012. gada 10. maijs

LAKŠU PESTO







Lakši (Allium ursinum L.) ir Latvijas aizsargājamo augu sarakstā, kuiem draud iznīcība, tamdēļ priecāsimies par savvaļā augošajiem un ēdīsim mazdārziņu lakšu ražu!

Savvaļā lakši aug gāršā ­ meža tipā, kurš Latvijā nav nemaz tik bieži sastopams, ēnainos un mitros platlapju koku mežos zem liepām, lazdām, ošiem un ozoliem. Upīšu gravās šie augi parasti veido grupas vai palielas audzes. Kā kultūraugs lakši ir visai kaprīzi - tiem vajadzīga mitra, ēnaina vieta ar raksturīgu kaļķainu augsnes sastāvu. Taču tie ir daudzgadīgi, ja vieta iepatīkas un tie ieaugas, tad uz palikšanu.

Latviski lakši tiek saukti arī par mežlokiem un meža ķiplokiem. Angliski lakšus pazīst ar nosaukumu wild leeks un ramps, spāniski  - puerros salvajes vai rampas un franciski - l'oignon sauvage vai ail de bois.

Lakšus ir viegli atpazīst pēc to aromāta, kas līdzinās maigam ķiplokam. Arī garša tiem ir maiga, atgādina šalotes un maigus ķiplokus. Kulinārijā izmanto lakšu lapas. Tā kā lakši ir sezonāli garšaugi, tad labākais un gandrīz vienīgais to saglabāšanas veids ir pesto kā metode. Pesto kā metode - ir pesto gatavošana pēc tradicionālās metodes un ievērojot tradicinālos principus, bet aizstājot baziliku ar citiem garšaugiem. Ņemot vērā lakšu specifisko garšu, es nepievienoju ķiploku, un kā piemērotākus riekstus atzinu kešjū (Indijas) riekstus vai valriekstus, bet var izmantot ciedru/pīniju riekstus. Tāpat var lakšus kombinēt ar pētersīļiem attiecībā 2:1.

liela bunte lakši
sauja valrieksti vai kešjū rieksti
sauja Parmas vai Pecorino Romano siers
5 -10 ēdamk. extra virgin olīveļļa
1/2 citrona sula
jūras sāls

Riekstus uz pannas pavisam viegli apgrauzdē, atdzesē. Lakšus nomazgā, nosusina, nogriež kātus un sagriež lielos gabalos. Liek blenderī kopā ar sāli, riekstiem un citrona sulu, sablenderē. Pievieno olīveļļu, lai veidojas patīkama konsistence. Ja pesto vēlas sasaldēt vai uzglabāt ilgstoši, sieru nepievieno tagad, bet pirms lietošanas. Ja pesto gatavo tūlītējai lietošanai, pievieno sarīvētu sieru un visu vēlreiz sablenderē. Uzglabāšanai pilda hermētiski cieši noslēdzamos traukos un uzglabā ledusskapī. Pasniedz ar pastu, ņjokiem, izmanto sautējumos, buljonos un mērcēs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru