trešdiena, 2012. gada 23. maijs

RABARBERU UN MANNAS KRĒMA TARTE




Teikšu godīgi, blogā http://cookalmostanything.blogspot.com pamanīju šo recepti mannas krēma dēļ. Tā kā man patiešām gribējās vairāk krēmu nekā mannas biezputru, tad recepti mazliet modificēju. Vēl treknākam krēmam pienu var aizstāt ar saldo krējumu. Valstīs, kur pārdod dažāda rupjuma mannu, šai receptei jāizvēlas vissmalkākā maluma manna. Steidzinātos rabarberus vai pašu pirmo ražu droši var likt uz tartes iepriekš neapstrādātus, bet tikko rabarberi kļūst stiegraināki, tos labāk iepriekš pasutināt un iekrāsot rozīgus ar dažām upenēm.

Kā redzams no bildēm, cepšanas laikā mani kā parasti pārsteidza tumsa. Gatavā tarte ir fotografēta nākamajā dienā. Visas tartes atšķirības ir radušās tikai un vienīgi gaismas ietekmē.

Pamatnei:
250g milti
50g smalkais cukurs
125g sviests (auksts, tikko kā no ledusskapja)
1 ola

Mannas krēmam:
250ml pilnpiens
125ml saldais krējums
50g smalkais cukurs
50g manna
3olu dzeltenumi
1 vaniļas pāksts
2 tējk. malts kanēlis

Pildījumam:
2-3 rabarberu kāti
3ēdamk. cukurs
4ēdamk. ūdens
2ēdamk. brūnais cukurs pārbēršanai


















Vispirms gatavo mīklu. Bļodā sajauc miltus ar cukuru. Sviestu sagriež gabalos un iejauc sausajos produktos līdz veidojas drupačaina mīkla. Tajā iemaisa olu, mīklu saveļ bumbā, pārklāj ar pārtikas plēvi un vismaz 2 stundas liek atpūsties ledusskapī.

Rabarberus nomizo un sagriež garos gabalos. Liek cepampannā uz cepampapīra, uzlej ūdeni un pārber ar cukuru. Cep 180C līdz tie mīksti, bet vēl nav zaudējuši formu (20-25min.). Gatavību pārbauda, tajos iedurot ar nazi. Izceptus saliek caurdurī un notecina lieko šķidrumu.

Gatavo krēmu. Kastrolī silda  pienu, saldo krējumu, cukuru, mannu, kanēli un vaniļu, kuru pirms likšanas kastrolī pāgriež uz pusēm un izkasa sēklas (kastrolī liek gan sēklas, gan pašu pāksti). Maisot uz lēnas liesmas silda, kamēr krēms sāk biezēt un uzvārās, bet nevāra ilgāk par pāris minūtēm. Noņem no uguns, dažas minūtes atdzesē, un pa vienam iemaisa olu dzeltenumus. No krēma izvelk vaniļas pāksti. Pārklāj ar pārtikas plēvi tā, lai tā pieskaras krēma masai, un ļauj atdzist.

Mīklu izņem no ledusskapja, ieklāj veidnē (25-27cm diametrā), veidojot pusotra centimetra augstas maliņas. Veidni ar mīklu uz desmit minūtēm ieliek saldētavā. Izņem no saldētavas un uz izklātās mīklas uzliek cepampapīru un uzber pupiņas vai visparastākos Latvijas kastaņus, lai tarti nedaudz noslogotu un, lai tā cepoties, neveido gaisa burbuļus. Tātad veidni ar mīklu un uz tās uzbērtām pupiņām vai kastaņiem liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un 180C cep 10-15 minūtes līdz tartes malas krāsojas zeltainas. Izņem no cepeškrāsns, nober pupiņas vai kastaņus un noņem cepampapīru, un turpina cept vēl tikpat ilgi, atdzesē.

Atdzisušajā mīklas pamatnē ar karoti vienmērīgi ieklāj krēmu un uz tā skaistā rakstā kārto rabarberus.  Pārkaisa ar vienu ēdamkaroti brūnā cukura. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 15-20 minūtes 200C. Gatavai tartei uzrīvē tonkas pupiņu un nedaudz atdzesē, bet var pasniegt arī siltu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru