piektdiena, 2012. gada 4. maijs

PILNGRAUDU PITA





 


Ir sācies pikniku laiks! Un piknikos vairāk kā jebkad citreiz der ēdamlietas, kas ir ērti satveramas un apēdamas. Lūk, īpašā pitas priekšrocība ir tā, ka cepšanās laikā tā uzpūšas un veido gaisa kabatu starp divām maizes kārtām. Maizi pārgriežot un pusēm, tā dabīgi ir izveidojusi iedobumu, kurā var iepildīt visu, kas garšo. Nav nepieciešamas bulciņas, kas jāgriež uz pusēm, kad neuzmanīgi ēdot, atdalās kārtas, krīt arā nevienādās sastāvdaļas un nopil mērce.

Izmantojot interneta resursus, atrodams, ka pita noteikti nāk no austrumiem. Un tā ir ļoti tradicionāla maize tautām, kas pie gaļas ēd maizi nevis kartupeļus, rīsus vai pastu. Lai arī stāsts ir par pitu, tad tradicionāli uzskata, ka pamatēdienu apņem vai ietin pitā un nevis pita ir tā, kurai piemeklē pildījumu. Bez dažādajiem zaļumiem un mērcēm visbiežāk pitās kā pamatēdiens būs ietīts kebabs, giross, suvlaki, humuss, falafels.

Izcepu pilngraudu pitas, bet tādas pašas iespējams cept arī tikai no baltajiem (parastajiem) kviešu miltiem, tad sanāks baltmaizes pitas. Pilngraudu kviešu miltus pēc pircēja vēlmēm samaļ veikalā Grauda spēks, Lāčplēša ielā 61,  www.graudaspeks.lv  Ārpus Latvijas smalka maluma pilngraudu kviešu miltus var nopirkt Tuvo Austrumu pārtikas produktu veikalos ar nosaukumu atta.

Pita iederas plakanmaizīšu (flatbread) saimē, un to ierasti cep no kviešu miltu mīklas ar raugu. Pitas maizes majās izcept ir vienkārši, ja vien ievēro divas būtiski svarīgas lietas - mīklas mitrumu un cepeškrāsns karstumu. Darbā ar mīklu jāievēro, ka tai jāsaglabā mitrums, tāpēc tās daļas, ar kurām nedarbojas, ir jāsasedz ar mitru dvieli vai jāpārklāj ar pārtikas plēvi, lai nezaudētu mitrumu. Mīklas ideālā tekstūra ir tāda, kas mīcot nedaudz ķeras pie rokām. Ja mīkla ir valga un mīksta, bet neķeras pie rokām, pievieno papildus ūdeni. Pitas var cep cepeškrāsnī uz picas akmens vai uz pannas ar biezu dibenu, kā arī dziļā pannā ar vāku uz plīts. Es cepu cepeškrāsnī, to laikus uzkarsējot līdz 260°C, noregulējot restītes uz zemāko iespējamo pozīciju un, atstājot pannu uzkarst cepeškrāsnī. Aptuveni 30 sekundes pirms cepšanas sākuma ar pulverizatoru cepeškrāsnī iesmidzina nedaudz ūdens. Tehnoloģija īsumā ir šāda - lielajā karstumā maigās rauga mīklas maizītes uzpūšas dramatiskā ātrumā, tādējādi augškārta atdalās no apakšas, pa vidu izveidojot gaisa kabatu.

Pitas mīkla ir pavisam vienkārša, arī pagatavošana daudz pūļu neprasa:
200g baltie kviešu milti
175g vissmalkākā maluma pilngraudu kviešu milti
250ml silts ūdens
7g sausais raugs
2 ēdamk. olīveļļa
1 tējk. cukurs/medus
šķipsna sāls






Sajauc bļodā visas sausās sastāvdaļas un pievieno ūdeni. Mīkla būs diezgan ķepīga, bet tā būs kārtīgi jāmīca. Mīklā pamazām iemīca olīveļļu. Mīklu saveļ bumbā, pārsmērē ar eļļu un pārklāj ar pārtikas plēvi. Liek siltā vietā raudzēties stundu vai kamēr mīkla ir dubultojusies. Tad ar plaukstu to viegli saplacina, izsitot gaisu un raudzē vēl 20 minūtes. Mīklu sadala 8-12 daļās, katru daļu saveļ bumbā un pēc tam to izrullē apaļu apmēram 3 mm biezumā. Izrullētās daļas kārto uz liela dēļa tā, lai tās nepārklātos, tās pārklāj ar mitru dvieli un atstāj raudzēties stundu. (Ieskatoties vairākos kulinārajos blogos, secināju, ka pitas mīklu var raudzēt ledusskapī visu nakti, un pitas cept no rīta.)

Pirmo izrullēto pitu liek uz pannas cepeškrāsnī, uzsmidzina ūdeni un cep 3 minūtes. Šajā laikā pitai būtu jāuzpūšas kā gaisa burbulim. Ņem āra no cepešplīts, atstāj atdzist.

Ja tomēr gaisa kabata neveidojas, izrullētos mīklas apļus apsmidzina ar ūdeni, pārmīca, uz tausti pārbaudot, vai mīkla nedaudz ķeras pie rokām. Smidzina ūdeni un mīca, līdz kamēr mīkla ir tik valga, ka nedaudz ķeras pie rokām. Uz ar miltiem apbērtas darba virsmas izrullē 3 mm biezā aplī, pavisam nedaudz apsmidzina ar ūdeni un liek cepties 3 minūtes. Tāpat pirms cepšanas apsmidzina un pārmīca arī pārējās mīklas daļas.





2 komentāri:

  1. Maksimālajā cepeškrāsns temperatūrā. Būtu labi, ja ir 260 grādi, var mēģināt arī zemākā. Karstums nepieciešams, lai mīkla tiktu "saplēsta", tad veidojas gaisa kabata.

    AtbildētDzēst