piektdiena, 2012. gada 20. jūlijs

AVEŅU ETIĶIS



Aveņu sezonas klasika ir mājās gatavots aveņu etiķis. Pirmo aveņu etiķi atvedu no Francijas, ko biju iegādājusies kādā zemnieku tirdziņā. Biju patīkami pārsteigta, ka tā sastāvā ir tikai vīna etiķis, avenes un cukurs. No dažādajiem augļu etiķiem manas simpātijas pieder diviem - aveņu un marakujas. Augļu etiķus mājas apstākļos gatavo uz baltvīna (ieskaitot kavas (cava) un šampanieša etiķus) vai sidra etiķu bāzes (vismaz 5% etiķskābe), pievienojot tiem svaigus augļus vai ogas un nedaudz saldinot ar cukuru. Šai receptei izvēlējos Moscatel vīnogu šķirnes baltvīna etiķi, kas pēc savas būtības ir nedaudz saldens un ļoti maigs.

Aveņu etiķi esmu gatavojusi pēc dažādām receptēm un optimāls ogu daudzums uz puslitru etiķa ir 300 grami līdz puskilogramam. Tā ir gaumes lieta, kā arī gala rezultāts atkarīgs no pamatetiķa. Ja baltvīna balzametiķim pievienos puskilogramu aveņu, sanāks ļoti maigs un augļains etiķis, ko droši varēs izmantot desertos un kūkās. Savukārt sausā kavas etiķī tikpat daudz avenes piešķirs daudz atturīgāku noti ar vēsu pēcgaršu. Arī etiķa saldināšana ar cukuru ietekmē tā garšu. Un avenes arī ne vienmēr ir vienādi saldas. Cukuru ieteiktu labāk pielikt mazāk nekā piešaut par daudz. Pēc tam gatavojot mērci ar aveņu etiķi, vienmēr to iespējams saldināt, ja konkrētā gadījumā prasās kas saldāks. Tā būs iespējams etiķim atrast plašāku pielietojumu - sākot ar vaniļas saldējumu, upeņu desertiem, jēra gaļas un aknu ēdieniem (īpaši šo ēdienu mērcēm), un, protams, vinaigrette mērcē ar lapu salātiem vai spinātiem.






300-450g avenes
500ml baltvīna etiķis
50-80g cukurs

Pagatavošanai ir divi varianti, vai nu etiķi uzkarsē līdz vārīšanās stadijai un tad tajā ieber avenes un saspaida vai arī etiķi nekarsē, bet tikai pārlej avenēm un tās saspaida. Es vienmēr karsēju, bet zinu, ka izdodas arī bez etiķa karsēšanas. Ja etiķis tiek karsēts, tad to pēc tam atdzesē līdz istabas temperatūrai. Karsēts vai nekarsēts, bet trauku ar etiķi un avenēm liek ledusskapī nostāvēties 5-6 dienas, reizi pa reizei apmaisot. Pēc tam nokāš, kārtīgi izspiežot avenes, un atpūtina ledusskapī vēl vienu dienu. Nākamajā dienā lej kastrolī, pievieno cukuru un uzvāra, uz vislēnākās uguns turpina vārīšanu līdz cukurs ir izkusis. Ja parādījušās putas, tās noputo. Noņem no uguns un ļauj atdzist. Pilda sterilizētās hermētiski noslēdzamās tumšās pudelēs un uzglabā vēsā vietā. Pirms lietošanas etiķim pāris nedēļas ļauj nostāvēties.

NB. (!) Darbam ar etiķi izmanto nerūsējoša tērauda vai stikla traukus.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru